Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Osnovan Savjet za zaštitu potrošača ekonomskih usluga

Grad Bijeljina prvi je u Republici Srpskoj koji je, na osnovu Zakona o zaštiti potrošača Republike Srpske, osnovao Savjet za zaštitu potrošača ekonomskih usluga.

Savjet čine predstavnici Gradske uprave, gradskih javnih preduzeća i predstavnici Udruženja za zaštitu potrošača „Zvono“, a osnovan je sa ciljem da osigura efikasnu zaštitu potrošača i daje preporuke i mišljenja Gradskoj upravi i pružaocima usluga vezane za prava i obaveze korisnika ekonomskih usluga.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, pod ekonomskim uslugama se podrazumjevaju komunalne i druge usluge gradskih javnih preduzeća – snabdijevanje toplotnom energijom, vodom, usluge odvoda otpadnih voda, održavanja čistoće, odvoza smeća i usluge gradske pijace.

Na, nedavno održanoj, prvoj sjednici Savjeta, raspravljano je o zahtjevu JP „EKO-DEP“ DOO za povećanje cijene usluge prijema i deponovanja otpada na deponiju „Brijesnica“, kao i poskupljenju cijene usluga za zbrinjavanje klaoničkog i fekalnog otpada na starom nesanitarnom odlagalištu.

Nakon rasprave, Savjet je dao mišljenje da ne treba udovoljiti zahtjevu za povećanje cijene rijema i deponovanja komunalnog otpada (neopasni otpad iz domaćinstva), sa 40,00 konvertibilnih maraka po toni (KM/t) sa PDV-om, na 61,48 KM/t bez PDV-a, jer bi to predstavljalo novi udar na ionako osiromašeno stanovništvo pogođeno teškom ekonomskom situacijom, dok je zahtjev za povaćanje cijena odlaganja klaoničkog i fekalnog otpada sa 70,00KM/t bez PDV-a na 100,00 KM/t bez PDV-a smatrao opravdanim i dao preporuku o povećanju cijene za ovu uslugu.