Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Ministar poljoprivrede u Bijeljini

Izgradnja vodoprivrednih objekata i sistema za odbranu od poplava, kao i status državnog zemljišta bile su glavne teme današnjeg razgovora gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Steve Mirjanića u Bijeljini.

Ministar Mirjanić je pojasnio da se izgradnja objekata za zaštitu od poplava finansira iz nekoliko izvora. Oko 2,5 miliona konvertibilnih maraka kreditnih sredstava Evropske investicione banke uloženo je u obnovu crpnih stanica, što će hidromelioracioni sistem učiniti efikasnijim. Po Mirjanićevim riječima, za izgradnju objekata za zaštitu od popolava na području Grad Bijeljina iz Fonda solidarnosti Republike Srpske izdvojeno je 4,6 miliona KM i dvije trećine objekata koji se finansiraju iz ovog izvora je završeno, a aktivnosti na najvećem i najvažnijem projektu - izgradnji drinskog nasipa, procijenjenog na 13,5 miliona dolara treba da počnu u roku od nekoliko sedmica i to projektovanje i rješavanje imovinskih odnosa:

-   Sa izgradnjom ovog nasipa u znatnoj mjeri će biti povećana bezbjednost ljudi i imovine od poplava na ovom području, pogotovo ako se ima u vidu da su najavljene donacije za uređenje korita rijeke Janje. Cilj je da se urede slivovi, a ne pojedinačni vodotokovi, naglasio je Ministar.

Govoreći o statusu državnog zemljišta, Mirjanić je istakao da takvog zemljišta na području Grada Bijeljina ima oko 5.500 hektara. Dio državnog zemljišta je dat na koncesiju Poljoprivrednom dobru "Semberija", dio je upisan na Opštinu Bijeljina, dio na Grad Bijeljina, a dio na Republiku Srpsku. Nedefinisan status ima oko 1.000 hektara,pa je na ovom sastanku dogovoreno da republički i gradski organi ubrzaju rad na inventarizaciji zemljišta, kako bi ove površine što prije mogle da obezbjeđuju prihod.

Po ocjeni gradonačelnika Mićića, obnova i izgradnja savskog nasipa teče dobro, a Gradska uprava je spremna da podrži izgradnju drinskog nasipa kroz eksproprijaciju zemljišta:

- Ovaj projekat treba da se radi uporedo sa uređenjem korita rijeke Janje u dužini od 8,5 kilometara, sve do Suvog Polja. Za uređenje korita Janje imamo obećanje donacije od četiri miliona KM, a Grad je već uložio pola miliona maraka za uređenje kanala na grdskom području. Problem zaštite od poplava se mora rješavati sistemski i zato očekujemo da svi nadležni nivoi vlasti urade svoj posao na zaštiti Semberije od poplava, zaključio je gradonačelnik Mićić.