Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

"Jedna životna priča" u Muzeju Semberije

Sinoćno otvaranje izložbe u okviru "Pantelinskih dana" u Muzeju Semberije posvećene Stevanu Krniću imalo je posebnu simboliku, s obzirom da je upravo na Pantelino 1911. godine Krnić prvi put javno nastupio u našem gradu, dirigujući horom "Srbadija".

Izložba posvećena omiljenom bijeljinskom profesoru pjevanja, najpoznatijem kao Čika-Stevo, upriličena je povodom sto tridesete godišnjice od njegovog rođenja koja će biti krajem ove godine, što je bio odličan povod da se javnosti predstavi ovaj izuzetni učitelj i muzički pedagog koji je svojim radom obilježio veći dio dvadesetog vijeka u kulturi Bijeljine i drugih gradova i mjesta:

- Ova izložba nije samo o Čika-Stevi, nego je priča o jednom vremenu, načinu života, uređenju nekoliko društvenih sistema, priča o radu, skromnosti i vrlini. Sa današnjeg stanovišta teško je razumjeti koja je to tajanstvena energija vodila ne samo profesora Krnića, nego i čitave generacije mladih ljudi koji su pravo iz učiteljskih škola službenim dekretima razmještani daleko od svojih domova, u mjesta za koja najčešće nisu ni znali da postoje. Stevan Krnić je bio tipičan pripadnik te generacije i nije bio samo učitelj koji je svoj rad ograničavao službenim rasporedom časova, nego je bio pravi prosvjetni misionar među ljudima svih uzrasta i profesija, posebno u oblasti horske muzike. Čika-Stevo je za života prerastao u legendu i ova izložba je naše vraćanje dijela duga prema njemu, zaključila je autor izložbe Tanja Lazić prilikom otvaranja.

Izložbu je otvorio predsjednik Skupštine Grada, a otvrena je do 4. septembra.