Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Hilfsverk, UNHCR i Grad Bijeljina na zajedničkom projektu

Predstavnici UNHCR-a, austrijske humanitarne organizacije „Hilfsverk“ i Grada Bijeljina danas su sa dvadeset porodica povratnika i raseljenih lica potpisali ugovore o izgradnji i obnovi kuća. Projekat obnove jedanaest i izgradnje devet kuća za ove porodice je dio šireg trogodišnjeg projekta "Podrška trajnim rješenjima strategije implementacije revidiranog Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ koji se, pored Grada Bijeljina, sprovodi u još devet lokalnih zajednica u BiH, za koji je iz IPA fondova Evropske Unije donirano sedam miliona evra, a UNHCR je obezbijedio jedan milion evra.

Po riječima projekt-menadžera „Hilfsverka“ Azeme Avdušinović, svaki od sedam UNHCR-ovih partnera na projektu je dobio određeni zadatak, a ova organizacija je zadužena za stambeno zbrinjavanje najugroženijih kategorija stanovnika i njihovo ekonomsko osnaživanje, za šta imaju budžet od oko šest miliona konvertibilnih maraka:

- U dogovoru sa porodicama kojima ćemo riješiti stambeno pitanje, pokušaćemo da nađemo i način da podržimo njihovu što uspješniju integraciju, odnosno, reintegraciju u zajednicu kroz njihovo ekonomsko osnaživanje. U skladu sa resursima ili znanjima i vještinama koje već imaju, pomoći ćemo im da žive od svog rada, istakla je Avdušinovićeva.

Predstavnica „Hilfsverka“ je pojasnila da su uglavnom pomagali ovakvim porodicama nabavkom mašina, krava, sušilica za voće, povrće i ljekovito bilje, plastenika... ili posredovanjem između njih i prerađivača, odnosno, otkupljivača, kao i da očekuje da će u Bijeljini ova podrška biti od koristi najugroženijim kategorijama stanovništva.

Zamjenik Gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović je podsjetio da Grad Bijeljina ima višegodišnju uspješnu saradnju sa „Hilfsverkom“ i UNHCR-om i da će, kao i ranijih godina, lokalna uprava podržati projekat stambenog zbrinjavanja ugroženih kategorija stanovnika, prije svega završavajući sve neophodne administrativne procedure.