Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Za drinski nasip najvažnija podrška stanovništva

- Izgradnja drinskog nasipa i regulacija toka rijeke Janje je najvažniji projekat čija realizacija nas očekuje, s obzirom da je cilj projekta zaštita Semberije od plavljenja rijeka Drine i Janje za najmanje pedeset narednih godina. Da bi uspjeli u toj namjeri, potrebni su nam razumijevanje i podrška stanovništva, istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić na sastanku sa predstavnicima savjeta mjesnih zajednica u priobalju ove dvije rijeke.

Za zemljište koje će biti eksproprisano vlasnicima će biti ponuđeno od jedne do dvije konvertibilne marke po kvadratnom metru u zavisnosti od kvaliteta zemljišta, a procjenjuje se da će za eksproprijaciju trebati između šest i sedam miliona KM. Drinski nasip od Glavičica do ušća u Savu biće dug oko 34 kilometra, a korito Janje će biti uređivano od Modrana do ušća u Drinu u dužini od osam kilometara. Po gradonačelnikovim riječima, u gradskom budžetu nema sredstava za eksproprijaciju zemljišta, ali će Grad naći načina da ih obezbijedi:

- Tražićemo da nam se odobre sredstva iz Fonda solidarnosti ili iz kredita Svjetske banke od 13,8 miliona dolara koji je Vladi odobrila Svjetska banka za izgradnju nasipa. Ako nam to ne bude odobreno, Grad će se zadužiti, kako bi što prije počelo projektovanje, odnosno, trasiranje i izgradnja nasipa. Za regulaciju korita rijeke Janje već smo obezbijedili donaciju vrijednu četiri miliona KM od Vlade Republike Turske. Iako su ovakvi projekti u potpunoj nadležnosti Vlade, Grad osjeća obavezu da doprinese zaštiti stanovništva od poplava, s obzirom da su štete od poplava mnogo veće od procijenjene vrijednosti investicije, zaključio je gradonačelnik Mićić. Gradonačelnik je podsjetio da je prilikom popravke i proširenja savskog nasipa stanovništvo uz savsko priobalje, svjesno važnosti projekta, obezbijedilo punu saradnju, a da je za tu zemlju plaćano jednu KM za kvadratni metar.

U planu je da nasip bude građen isključivo na teritoriji Republike Srpske, pa će na dijelovima trase nasip biti udaljen od poplave nekoliko kilometara. Vikend naselja će ostati u nebranjenom području, kao što je to slučaj i sa vikend naseljima uz Savu. Precizna trasa nasipa će se znati za pet mjeseci, do kada je osavljen rok Zavodu za vodoprivredu i beogradskom Institutu za vodoprivredu „Jaroslav Čarni“ da izrade glavni projekat.