Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Skupština Grada usvojila budžetska dokumenta

Budžet Grada Bijeljina za 2015. godinu nakon rebalansa će iznositi 48.540.000 konvertibilnih maraka, što je za oko sedam odsto više u odnosu na plan budžeta iz decembra prethodne godine, odlučeno je na današnjoj sjednici Skupštine Grada. Odbornici su usvojili i Nacrt budžeta Grada za 2016. godinu koji je projektovan na osnovu rebalansiranog budžeta za 2015. godinu i iznosi 47.920.000 KM.

Uvećanje budžeta omogućilo je uvećanje prihoda od nepunih 3,6 miliona KM koji su uvršteni u rebalansirani budžet, pojasnio je načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić:

- Rast prihoda će omogućiti nastavak kapitalnih projekata i izmirenje dijela obaveza iz 2012. godine kada smo imali veliki deficit. U ovoj godini smo uspjeli da obezbijedimo duplo više sredstava od prvobitno planiranih za izmirenje deficita što je potvrda da mjere konsolidacije daju rezultate, istakao je načelnik Sofrenić.

Obrazlažući Nacrt budžeta za narednu godinu, načelnik Odjeljenja za finansije je istakao da je oko 20 odsto budžeta predviđeno za kapitalne projekte, što je manje u odnosu na prethodne godine, ali da na taj iznos treba dodati i otplatu kredita iz prethodnih godina koji su utrošeni na realizaciju kapitalnih i razvojnih projekata. Najznačajnije kapitalne investicije planirane za narednu godinu su izgradnja nove škole u mjesnoj zajednici Ledinci za šta je planirano pola miliona KM i nove zgrade Centra za socijalni rad sa dnevnim centrom za djecu sa posebim potrebama - nešto više od milion KM.

Između ostalih odluka, odbornici su odobrili i učešće Grada Bijeljina u finansiranju nastavka projektovanja i izgradnje kanalizacione mreže, odnosno, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje će biti finanirano iz donacije holandskog ORIO fonda u iznosu od 6,5 miliona evra i sredstava Grada Bijeljina u iznosu od 1,3 miliona evra koji će biti obezbijeđeni u gradskim budžetima za 2016. i 2017. godinu.