Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Stanovi za 16 socijalno ugroženih porodica

U Amajlijama su gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i ministar za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš predali ključeve šesnaest stanova socijalno ugroženim porodicama. Stanovi su u zgradi izgrađenoj u okviru projekta u kojem su učestvovali austrijska humanitarna organizacija "Hilfsverk", Grad Bijeljina i Vlada Republike Srpske. Vrijednost zgrade je oko 560.000 KM, od čega je najveći dio obezbijedio "Hilfsverk" od donatora, uključujući i fondove Evropske unije. Grad Bijeljina je izdvojio 120.000 KM i obezbijedio zemljište, infrastrukturu i sve neophodne dozvole, a Vlada Republike Srpske 50.000 KM.

Stanovi za socijalno stanovanje ostaju u vlasništvu Grada, a ove porodice će ih koristiti dok su u teškoj socijalnoj situaciji po simboličnoj cijeni od pola konvertibilne marke po kvadratnom metru stambenog prostora.

Ministar Čordaš je naglasio da je Bijeljina jedina lokalna zajednica iz Republike Srpske od ukupno šest gradova i opština u BiH u kojima se sprovodi ovakav projekat i da ova praksa treba da bude uzor za ostale lokalne zajednice u Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Mićić i ministar Čordaš su postigli dogovor o pokretanju zajedničke aktivnosti Vlade i lokalne zajednice na stambenom zbrinjavanju korisnika kolektivnih centara. Prijedlog je da se izgradi zgrada od petnaest stanova u kojoj će smještaj dobiti sadašnji korisnici kolektivnog smještaja takozvanog "Sivog doma" u mjesnoj zajednici "Vuk Karadžić" i još nekoliko najugroženijih porodica za koje Vlada trenutno plaća smještaj. Gradonačelnik Mićić je najavio da će uskoro na upotrebu biti predana i zgrada sa dvanaest stanova, namijenjena stambenom zbrinjavanju socijalno najugroženijih romskih porodica, izgrađena u saradnji sa "Hilfsverkom".