Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Drinski nasip - najvažniji projekat u prethodnih pedeset godina

Stručnjaci konzorcijuma Zavoda za vodoprivredu iz Bijeljine i Instituta "Jaroslav Černi" iz Beograda danas su predstavnicima deset mjesnih zajednica u drinskom priobalju predstavili radnu verziju "Idejnog rješenja izgradnje drinskog nasipa" na kojoj su radili prethodnih mjeseci.

Prije prezentacije predstavnivicima mjesnih zajednica se obratio gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakavši da je ovo prvi korak u ostvarenju najvažnijeg projekta u prethodnih pedeset godina:

- Svjesni smo da je za izgradnju nasipa potrebno ekproprisati dio obradivog zemljišta. Kako bi izbjegli gubitak obradivih površina poljoprivrednih domaćinstava, sa Jedinicom za implementaciju ovog projekta pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede smo se dogovorili da se obezbijedi državno zemljište koje će biti ustupljeno poljoprivrednim domaćinstvima kojima je eksproprisano više od pet dunuma zemlje. Pošto su prilikom projektovanja trase nasipa, pored stručnih kriterijuma, u maksimalnoj mogućoj mjeri poštovani zahtjevi stanovnika mjesnih zajednica uz rijeku Drinu, vjerujem da će oni shvatiti važnost projekta i da neće usporavati ostvarenje projekta, izrazio je svoje očekivanje gradonačelnik Mićić.

Gradonačelnik je podsjetio i da je za izgradnju nasipa obezbijeđeno 13,8 miliona dolara iz kredita Svjetske banke, ali da je kreditor imao nekoliko uslova među kojima su najvažniji da nasip ne smije biti građen preko starih riječnih tokova (starača), jer bi bio nestabilan, da tok nasipa u cjelini mora ići teritorijom Republike Srpske, kao i da ne smije ići preko građevinskih objekata. Površina zemljišta koje je predviđeno za eksproprijaciju je oko 3,5 miliona kvadratnih metara za šta će biti potrebno izdvojiti oko deset miliona konvertibilnih maraka.

Uz podsjećanje da je iznos šteta od nedavnih poplava bio petostruko veći od procijenjene cijene projekta izgradnje nasipa, direktor Zavoda za vodoprivredu Nedeljko Sudar je istakao da će nasip biti građen u tri faze, a da će najvažniji cilj prve faze biti zaštita od visokih drinskih voda užeg gradskog područja i mjesnih zajednica u samom drinskom pojasu - Amajlija, Popova i Janje:

- Ovo je projekat koji zaokružuje zaštitu Grada Bijeljina, odnosno, Semberije od visokih voda. Uz regulaciju rijeke Janje i odvodnih kanala, stanje zaštite od poplava na ovom području će biti znatno poboljšano, zaključio je Sudar.