Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Završena izgradnja Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju

2016-05-19

Ambasador Japana u BiH Kazuja Ogava i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić danas su ozvaničili završetak radova na izgradnji Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju. Sredstva za ovaj projekat u iznosu od 210.000 američkih dolara, odnosno, oko 400.000 konvertibilnih maraka donirala je Vlada Japana, a podršku projektu je dala Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Dnevni centar se nalazi u okviru nove zgrade Centra za socijalni rad čija izgradnja je započeta prošle godine kao dio realizacije kapitalih investicija u okviru Strategije razvoja Grada Bijeljina od 2014. do 2023. godine. Ukupna vrijednost objekta je procijenjena na 2,4 miliona KM, a osim japanske donacije, sredstava je u cjelini obezbijedila lokalna uprava.

Na svečanosti povodom primopredaje prostorija Dnevnog centra, japanski ambasador je istakao da je izgradnja Dnevnog centra u Bijeljini dio šireg projekta pomoći Bosni i Hercegovini nakon poplava 2014. godine vrijednog oko 1,2 miliona KM:

-  Donirana su sredstva za pet dnevnih centara oštećenih u poplavama - u Derventi, Orašju, Srpcu, Prijedoru, a projekat izgradnje Dnevnog centra u Bijeljini je najveći po vrijednosti i obimu donacije, naglasio je ambasador Japana.

Gradonačelnik Mićić je podsjetio da se Gradska uprava mnogo puta obraćala za pomoć Vladi Republike Srpske i nadležnom ministarstvu, kao i drugim ustanovama za pomoć u izgradnji novog Centra za socijalni rad, ali je jedino Ambasada Japana imala razumijevanja i odobrila donatorska sredstva:

- Nadam se da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite bar u narednom periodu finansijski podržati opremanje Dnevnog centra i Centra za socijalni rad, kako bi stručnjaci koji će ovdje pružati pomoć svojim štićenicima već za nekoliko mjeseci mogli da rade na najbolji način, izrazio je svoje očekivanje Gradonačelnik Bijeljine.

U Dnevnom centru će dnevni smještaj moći dobiti od 30 do 50 djece sa posebnim potrebama o kojima će brinuti tim stručnjaka obučen po savremenim standardima koji važe u ovoj oblasti.