Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Proslavljena slava Grada - Dan Svetog Pantelejmona

2016-08-09

Grad Bijeljina proslavio je Dan Svetog Pantelejmona, uz mnogobrojne svečanosti koje su priređene tokom Pantelinskih dana.Uoči Slave, gradonačelnik je organizovao svečani prijem za delegacije diplomatskih predstavništava u BiH, kao i bratskih i prijateljskih gradova, nakon čega su položeni vijenci na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu. U večernjim časovima u Centru za kulturu održano je Pantelinsko duhovno veče, a zatim je za građane Bijeljine i njihove goste priređen koncert trubača Dejana Petrovića.

Završne pantelinske svečanosti počele su liturgijom u crkvi Svetog Đorđa koju je služio vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom, uz sasluženje brojnog sveštenstva. Nakon litije gradskim ulicama, vladika Hrizostom, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i kum Slave - gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić slomili su slavski kolač.

- Velika je čast je biti kum Slave, a još veća je čast biti kum u Gradu kao što je Bijeljina i ovakvom narodu. Naša dva grada sarađuju već duži niz godina i nadamo se da ćemo ovu saradnju još više osnažiti u narednom periodu, jer gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić nije slučajno gradonačelnik u više mandata - on je to zaslužio mnogobrojnim projektima koje je realizovao u ovom Gradu - poručio je kum Slave.

Gradonačelnik Mićić čestitao je Slavu svim Bijeljincima i svima koji Pantelino slave kao porodičnu slavu, sa željom da je obilježe u zdravlju, miru i slozi.

- Slavu Grada proslavljamo sa velikim uspjesima koje smo postigli u prethodnom periodu. Uspjeli smo da od Bijeljine napravimo moderan, evropski Grad, u kome su šanse za napredovanje svih građana jednake. Uspjeli smo da se oporavimo od poplava, stabilizovali smo budžet i krećemo u dalji napredak - naveo je gradonačelnik Mićić.

Bijeljinu su u slavske dane posjetili predstavnici ambasada Srbije, Rumunije, Slovačke i Indonezije, kao i predstavnici gradova Langenhagen, Kumanovo, Kruševac, Peć (sa sjedištem u Goraždevcu), Kosjerić, Zrenjanin, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Loznica, Šabac i mnogi drugi gosti.- Prezadovoljan  sam što nam je u goste došao veliki broj predstavnika ambasada, bratskih i prijateljskih gradova iz Republike Srpske, regiona i Evrope. To je pokazatelj da je Bijeljina Grad koji kroz prijateljstva želi da razmjeni iskustva, kao i da pomažemo jedni drugima kroz razne projekte - istakao je gradonačelnik Mićić.