Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Žetva pšenice u Semberiji pri kraju - nema utvrđene otkupne cijene



 
U Gradskoj upravi održan je sastanak na temu otkupne cijene ovogodišnjeg roda pšenice. Sastanku sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika, organizatorima otkupa i mlinoprerađivačima su, uz gradonačelnika Ljubišu Petrovića, prisustvovali i predstavnici gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i Agrarnog fonda Grada Bijeljina.
 
Sumirajući rezultate sastanka, Gradonačelnik je podsjetio da je, još prije deset dana, poziv za današnji sastanak upućen i resornim ministarstvima - Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Odgovor na poziv nije stigao, a u medijima se prethodnih dana moglo čuti da se, po pitanju ove problematike, svi pozivaju na nenadležnost.
 
Komentarišući činjenicu da odgovora na poziv nije bilo, Petrović je rekao da je sraman potez i jednog i drugog ministarstva.
 
- Bijeljina im je važna samo kada treba nešto da joj (od)uzmu, a kada Bijeljini treba dati neki doprinos - tada ćute. Zaključak sa današnjeg sastanka je da je svima jasno da niko nema „čarobni štapić“ za rješavanje aktuelnog problema, ali da moramo imati na umu da nadležni imaju mogućnost da predoče svoja mišljenja, predlože rješenja, pregovaraju u cilju zaštite i proizvođača i potrošača - kazao je Gradonačelnik i dodao da je samo razgovorom sa predstavnicima svih „karika u lancu“ moguće doći do rješenja, te da predstavnici ministarstava, Grada, poljoprivrednih proizvođača, mlinoprerađivača moraju biti prisutni kada se raspravlja o temi poput ove, jer je samo usaglašavanjem stavova moguće doći do povoljnog rješenja za sve - u ovom slučaju o visini otkupne cijene pšenice.
 
On je istakao da je na današnjem sastanku bilo nekoliko prijedloga visine otkupne cijene pšenice.  
 
- Proizvođači traže 43 feninga po kilogramu, dok jedan mlinoprerađivač predlaže 5 do 6 feninga nižu cijenu. Vrlo vjerovatno je rješenje negdje na sredini - u svakom slučaju više od 40 feninga po kilogramu - naveo je Petrović i apelovao na sve strukture da vode istrajnu borbu, jer dugoročna rješenja u cilju zaštite poljoprivredne proizvodnje leže u robnim rezervama, koje ne postoje i za to niko ne odgovara, za razliku od, na primjer Srbije, gdje pred zakonom odgovaraju oni koji su ih uništili.
 
- U želji da zaštitimo domaću poljoprivredu, tražili smo prisustvo predstavnika nadležnog ministarstva sa nivoa BiH, jer zakon i sporazumi čija je potpisnica BiH kažu da se u određenim periodima godine može zabraniti uvoz određenih poljoprivrednih kultura na određen vremenski period. Turska je zabranila uvoz pšenice do jeseni i to je primjer dobrog odnosa prema proizvođačima u svojoj zemlji - objasnio je Petrović i najavio da će borba za otkupnu cijenu trajati narednih dana, te obećao da će Grad subvencionisati proizvođače pšenice sa 5 do 10 feninga po kilogramu, zavisno od drugih institucija koje se moraju uključiti u ovaj proces.
 
Predsjednik regionalnog Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić je rekao da je otkupna cijena pšenice ponovo goruća tema u Semberiji, kao i prethodnih godina.
 
- Proizvođači imaju svoju viziju cijene. Žetva je već na polovini, a ove godine je kvalitet zrna dobar, tako da proizvođači traže pristojnu otkupnu cijenu. U više navrata smo istakli da smo saglasni sa cijenom od 43 feninga po kilogramu. U suštini, nemamo mnogo opcija, jer je ove godine manje površina zasijano pšenicom, jer su se poljoprivrednici plašili loše situacije, poput one u prethodne dvije godine, kada su poslovali sa gubicima - rekao je Bakajlić.
 
On se takođe osvrnuo na bojkot današnjeg sastanka od strane predstavnika odgovarajućih institucija, iako su nadležni za ovakvu problematiku.
 
- Semberija, kao najveća žitnica Srpske, praktično je kažnjena. Poslije predstojećeg vikenda će proizvođači pšenice definisati konačan stav, a da li će on biti prihvaćen, to zavisi i od mlinarske industrije na koju ne možemo vršiti pritisak, jer i oni samo obavljaju svoj dio posla u lancu - naglasio je Bakajlić i napomenuo da država još uvijek nije isplatila podsticaje, iako će žetva pšenice biti završena u narednih pet dana. Data obećanja država nije ispunila, a najveći „ceh“ će platiti građani. Trenutno je cijena hljeba po komadu do 2 KM, a realna bi trebalo da bude najviše 1,2 KM.
 
Prema njegovoj ocjeni, ovim potezima država kao da želi da sahrani poljoprivrednu proizvodnju i očito je da ustanove još uvijek nisu pokazale da mogu da zaštite proizvođače. Što se tiče podsticaja sa republičkog nivoa, proizvođači nisu nezadovoljni cifrom od 500 KM, ako se ima u vidu da je cijena repromaterijala za proizvodnju pšenice ove godine bila nešto povoljnija, ali je problem što isplata nije realizovana do sada, a kombajni uskoro završavaju posao.
 
Stav Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice poslije današnjeg sastanka je jasan:
 
- Mi smo spremni da, kao i danas, razgovaramo, ali pozivu na sastanak se neki nisu odazvali. Problematiku vezanu za izvoz može da riješi ministar Košarac, ako želi. Nažalost, Srpska nema robne rezerve, a aktuelna situacija pokazuje samo jedno - da smo kao proizvođači pšenice potcijenjeni i na putu potpunog kraha - zaključio je Bakajlić.