Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

OBILjEŽENE 32 GODINE OD OSNIVANjA DRUGE SEMBERSKE BRIGADE


 
Parastosom u crkvi Svetog Georgija i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju posvećenom palim borcima, u Bijeljini je danas obilježena 32. godišnica od osnivanja Druge semberske brigade.

Obraćajući se prisutnima, savjetnik gradonačelnika Bijeljine, Radoslav Ostojić, je rekao da je, sada već davne 1992. godine srpski narod bio pred istim iskušenjima kao i 1941. godine - ponovo je morao da brani svoja vjekovna ognjišta i ponovo mu je prijetila ista vrsta zločina.

 
- Za razliku od 1941. godine, srpski narod je prije 32 godine odlučno formirao svoje jedinice, jer se Republika Srpaka morala braniti na svim tačkama, zato što su sve bile podjednako važne. Borci iz redova Druge semberske brigade su svoj glavni ratni zadatak časno ispunili, a o tome govori broj poginulih i povrijeđenih - kazao je Ostojić i naglasio da je sada na mladim generacijama obaveza čuvanja onog za šta su mnogi dali ono najvvažnije - svoje živote.
 
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Radan Ostojić, je podsjetio da je Druga semberska brigada formirana od vojnika iz svih semberskih, te da nije bio ni mali broj onih koji su u datom trenutku obavljali značajne društveno-političke funkcije u našem gradu.
On se osvrnuo i na pitanje zone odgovornosti, tj, djelovanja Brigade.
- Druga Semberska brigada je djelovala u sastavu istočno-bosanskog korpusa, a njena zona odgovornosti su bili uži i širi dio Brčkog - pojasnio je Ostojić i istakao jednu veoma važnu činjenicu, a to je da ova brigada, tokom četiri godine ratnih dejstava, nije izgubila ni metar teritorije koja joj je povjerena na odbranu. Obezbjeđivali su Brčko i svima poznati tzv. „koridor života“. 

Osim svoje zone odgovornosti, članovi Druge semberske brigade su nerijetko bili upućivani i na brojna druga ratišta.