Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Petrović: Grad nastavlja da podržava predškolske ustanove


 
Gradonačelnik Ljubiša Petrović sa saradnicima iz Odjeljenja za društvene djelatnosti održao je danas sastanak sa predstavnicima predškolskih ustanova sa područja Grada Bijeljina. Ovi sastanci su postali praksa, a sve sa ciljem razmjene mišljenja i sumiranja rezultata obostranog djelovanja. 

Kao što je poznato, Grad učestvuje u finansiranju boravka djece u vrtićima, a na današnjem sastanku je bilo riječi i o dodatnoj podršci predškolskim ustanovama  od strane Grada Bijeljina. 

Ljubiša Stanišić iz Odjeljenja za društvene djelatnosti je podsjetio da su za ovu namjenu obezbijeđena sredstva u iznosu od 40.950 KM 

Raspravljalo se i o aktuelnim problemima sa kojima se susreću vrtići poslije odluke Ministarstva da od 1. septembra svi moraju imati i tzv. e- dnevnik, odnosno dnevnik u elektronskoj formi, što zahtijeva nove troškove i nabavku dodatne računarske opreme. 

Takođe, na osnovu podatka da je 1365 djece tokom 2023. godine pohađalo programe u privatnim vrtićima, Gradonačelnik je donio Odluku da iz gradske kase bude izdvojeno 30% za svako dijete koje ide u privatni vrtić koji je prethodno potpisao ugovor sa Gradom Bijeljina, te koji uredno dostavlja dokumentaciju na osnovu koje se isplaćuje subvencija roditeljima. 

Gradonačelnik je najavio da će Gradska uprava razmotriti mogućnost da do kraja ove godine finansijski pomogne tehničko osposobljavanje vrtića, kako bi ove ustanove mogle ispuniti pomenuti uslov Ministarstva. 

- Plan je da u narednom periodu kontinuirano održavamo sastanke poput današnjeg. Cilj je povećanje  obuhvata djece koja idu u predškolske ustanove na području Grada Bijeljina, jer podaci govore da je prosječan broj djece koja pohađaju ove ustanove 2023. godine bio za dvije stotine i jedno dijete veći nego 2022. godine - kazao je Petrović.