Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Sutra obilježavanje 32 godine od stradanja u Tuzlanskoj koloni


Foto: Gordana Perić Živanović

 
Savjetnik Gradonačelnika, Radoslav Ostojić, predstavio je danas, na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, program obilježavanja 32 godine od stradanja vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni. 

Naglašavajući da je 15. maj 1992. godine dan kada je počinjen zločin čiji počinioci nikada nisu kažnjeni, Ostojić je rekao da je njegovanje kulture sjećanja veoma važno kako bismo, kao narod, pokazali kakav je bio karakter rata. 
 
- Stradanje nedužnih vojnika JNA je dokaz da je Srbima rat bio nametnut, a srpski narod je bio prinuđen da brani svoja ognjišta - kazao je Ostojić i pozvao građane da sutra dođu u Tuzlu i mirnom šetnjom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odaju počast stradalima. 
 
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Radan Ostojić, rekao da je za sve građane zainteresovane za sutrašnji odlazak u Tuzlu obezbijeđen autobuski prevoz, a polazak je zakazan za 8.30 časova sa parkinga u blizini Saborne crkve u Bijeljini. 

Poslije dolaska iz Tuzle, za 12.30 časova je planirano polaganje vijenaca i cvijeća ispred spomen-kostrurnice u Pučilama i održavanje parastosa stradalim vojnicima. 

Organizator obilježavanja 15. maja je Odbor za njegovanje tradicije Vlade Republike Srpske. 
 
Ostojić je podsjetio da je stradanje u Tuzlanskoj koloni bio uvertira za egzodus preko 80.000 pripadnika srpskog naroda sa tog prostora na kojem je vijekovima živio, a da je bilans ovog zločina 54 poginula vojnika i 78 teško ranjenih. 
 
Milenko Mićanović, predsjednik Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini, naglasio je danas da ovo Udruženje nastoji zadržati kulturu sjećanja na događaje iz prošlosti kako ceremonijama obilježavanja, tako i ostavljanjem „pisanog traga“ o tim događajima kao podsjetnik za generacije koje dolaze. 
 
- Naše udruženje je izdalo knjigu o stradanjima i egzodusu, a snimljen je i film o nemilim događajima - sve sa ciljem da se ne zaboravi ono što se dogodilo, ali i da odgovorni za zločine budu kažnjeni  -  rekao je Mićanović.