Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Održana projekcija filma Garavice


 
Pred brojnom publikom sinoć je u Bijeljini prikazan dokumentarni fiml „Garavice“ o stradanju Srba u Bihaćkom srezu u Drugom svjetskom ratu, ali i o odnosu prema žrtvama nakon rata.
U ime Grada Bijeljina prije projekcije obratio se savjetnik gradonačelnika Radoslav Ostojić koji je istakao da su Garavice samo jedno od mnogo masovnih stratišta u NDH i da je kultura sjećanja na genocid nad srpskim narodom izuzetno važna kao vid poštovanja naših predaka ubijenih od strane zločinnaca, za nacionalno dostojanstvo, ali i kao opomena za naredne generacije da se ne dozvoli nekakav sličan scenario u budućnosti.
 
- Zahvalni smo autoru za ovo dokumentarno ostvarenje, jer nam se čini da o našim stradanjima u Drugom svjetskom ratu nije upoznata ni domaća javnost, a kamoli javnost u drugim zemljama, iako je po obimu i mržnji, stradanje Srba u tom ratu možda i veće od stradanja Jevreja u holokaustu. Ali, iz tog genocida, kao feniks nastala je Republika Srpska - poručio je Ostojić.
 
Autor filma Dragan Radović je pojasnio da su u filmu o svojim i sudbinama svojih porodica govorili ljudi koji su kao djeca preživjeli masovne pokolje. Snimanje je trajao tri godine, a rad na filmu je podrazumijevao i traženje hiljada dokumenata u arhivama nekadašnje Jugoslavije i traganje za mjestima masakara.
 
- Pored filma, Fondacija „Zaboravljeni korijeni“ je za objavljivanje priredila i roman „Korana ko rana“ o istoj temi, autora Dragana Grgića, koji je 1961. bio zabranjen za objavljivanje. Nažalost, mnogo svjedoka je u međuvremenu umrlo i da je neko ranije snimao film, mnogo više ličnih ispovijesti o stradanjima bi bilo sačuvano - istakao je Radović.