Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Nagrađene zaslužne žene Grada Bijeljina za 2023. godinu



Povodom Međunarodnog Dana žena, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je uručio već tradicionalna priznanja „Zaslužna žena“ za prethodnu godinu.
 
Značajno gradsko priznanje ponijele su Radinka Todić, poznata po svom trudu na očuvanju narodne tradicije kroz Udruženje žena „Beli Anđeo“ koje je osnovala i na čijem čelu se nalazi već deset godina, Natalija Cimeša - slobodni umjetnik i magistar zidnog slikarstva, Bojana Lazarević - dugogodišnji tužilac u Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini, posvećena problemima iz oblasti nasilja u porodici, rodno zasnovanom nasilju, radu sa maloljetnicima i djecom, Sandra Milošević - dugogodišnji medicinski radnik i predsjednik Udruženja dijabetičara „Diabeta“, Zorica Stepanović - osnivač Udruženja roditelja i nastavnika „Luča“ i Kluba za stara lica, aktivista Organizacije žena „Lara“. Pored ovih pet žena nagrađenih zahvaljujući svom dugogodišnjem aktivizmu i doprinosu humanijem društvu, među nagrađenima se našla i Fatima Emšija koju je život učinio herojem i primjerom humanosti za cijelo društvo, jer je odobrila doniranje organa svoje kćerke Lejle čiji život se prerano ugasio, spasivši na taj način dva života.

- Ponosna sam jer u ovom gradu živi i radi mnogo žena koje su zaslužile ovo priznanje, kao i na sugrađanke koje su dobile nagrade ove i prethodnih godina - poručila je predsjednik Skupštinske komisije za ravnopravnost polova koja donosi odluku o dobitnicama priznanja „Zaslužna žena“ Anka Todorović. 

Predsjednik Fondacije „Lara“ Mirzeta Tomljanović je podsjetila da je od 2016. godine, kada je pokrenuta inicijativa za dodjelu ovog priznanja, nagrađeno ukupno 37 žena.
- Važno je da se nagrađuju žene iz različitih oblasti društvenog života koje su, svaka na svoj način, doprinijele razvoju i ugledu Grada Bijeljina. Nastavljamo i dalje ovako, jer ovo predstavlja Bijeljinu u najboljem svjetlu - poručila je Tomljanović. 

Gradonačelnik Petrović je podsjetio da je Osmi mart samo jedan dan u godini kada se posebno ističe značaj zdravog odnosa prema ženama u društvu.
- Nagrađene sugrađanke su samo neke od žena koje svakodnevno doprinose humanijem i naprednijoj zajednici. Nadam se da ćemo ovako motivisati sve naše sugrađanke, da budu uspješnije, ekonomski nezavisnije i da se neprestano bore za ravnopravnost sa muškarcima, jer iza svakog uspješnog muškarca stoji još uspješnija žena i tako čine ne samo da muški rod, već cijelo društvo, bude bolje nego što jeste. Grad Bijeljina i Gradska uprava su opredijeljeni da ženama daju zasluženo mjesto i da rade na izjednačavanju prava i mogućnosti žena i muškaraca, uostalom, kad već nije bilo dozvoljeno da bude izabrana zamjenica gradonačelnika, ponosni smo što imamo prvu gradsku menadžerku - bio je jasan gradonačelnik Petrović.

Na svečanosti se obratila i gradski menadžer Tatjana Pantić, istakavši da žene, zbog sebe, ali i budućih generacija, treba da prevaziđu apatiju i malodušnost, da ulože svoje znanje i iskustvo da bi ovi prostori ponovo budu puni života, a ne poligon za rađanje djece i njihovo slanje u svijet.
- Muškarci i žene su jednake polovine jedne cjeline i prihvatajući tu činjenicu civilizacija može odlično da funkcioniše. Ako jedna polovina želi povlastice na uštrb druge, dolazi do poremećaja ravnoteže i harmoničnog funkcionisanja sistema - zaključila je Tatjana Pantić.