Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Petrović: Narod Semberije i Majevice će braniti zdravu životnu sredinu



Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović učestvovao je na javnoj raspravi o Nacrtu Zakona izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, održanoj u Zvorniku. Na raspravi su se čuli oprečni stavovi o predloženim zakonskim odredbama koje su iznijeli predstavnici lokalnih samouprava, ustanova, medija, strukovnih i udruženja građana.
- Grad Bijeljina je prije više od tri mjeseca od Ministarstva rudarstva i energetike tražio odgovore o geološkim istraživanjima na Majevici, ali odgovor nismo dobili, pa smo ovu javnu raspravu iskoristili da ta pitanja ponovo postavimo predstavnicima ovog Ministarstva, jer ministar nije došao da lično učestvuje na javnoj raspravi o važnoj temi koja se tiče zdravlja svih stanovnika Republike Srpske. S druge strane, Ministarstvo građevinarstva, prostornog uređenja i zaštite životne sredine Republike Srpske odgovorilo je gotovo odmah, rekavši da nema nikakve informacije koje se tiču detaljnih geoloških istraživanja na Majevici. Potpuno je apsurdno da dva ministarstva iznose ovako oprečne stavove i imaju ovakvu neusklađenost. Ne zaboravimo ni da aktuelni prostorni plan Republike Srpske, koji važi do 2025. godine, Majevicu definiše kao park prirode - podsjetio je Petrović.
Jedna od izmjena predviđenih nacrtom izmjena zakona predviđa i ukidanje saglasnosti lokalnih samouprava za geološka istraživanja, a gradonačelnik Bijeljine je istakao da na adresu Gradske uprave neprestano dolaze zahtjevi za geološka istraživanja na području Semberije.
- Te zahtjeve redom odbijamo, a juče smo odbili još jedan u nizu tih zahtjeva, upućen od strane korporacije iz Kanade. Ovaj nakaradni Nacrt Zakona isključuje lokalnu zajednicu, čime ona u budućnosti  gubi pravo da donosi ovakve odluke. Time se isključuje i narod i stručnjaci, uz sramno obrazloženje da lokalne zajednice nemaju stručne ljude, čime ponižavaju sve obrazovne ustanove koje školuju inženjere rudarstva, geologije, geodezije i sve druge tehničke stručnjake uključene u proces detaljnih geoloških istraživanja, a  ubijeđen sam da većina lokalnih zajednica ima stručnjake, koji po ovim pitanjima mogu imati argumentovan stav. Predstavnici vlasti sada mogu usvajati nakaradne nacrte i prijedloge zakona, ali neka znaju da će ih u Semberiji i na Majevici dočekati narod, a i ja zajedno sa njima. Tijelima ćemo braniti sve ono što bi izazvalo uništenje naše životne sredine i poručujemo NE LITIJUMU! Hoćemo našu zdravu majevičku vodu koja se sliva u sve naše rijeke - bio je jasan gradonačelnik Petrović.
On je dodao da predstavnici Ministarstva energetike i Ministarstva privrede i preduzetništva nisu uspjeli da ubijede učesnike javne rasprave da bi takva proizvodnja značila procvat ovog kraja, jer ne postoji nijedno bogato rudarsko mjesto na svijetu.
- Sav kapital napusti državu a nakon eksploatacije lokalnoj zajednici ostaje samo zagađena zemlja voda i vazduh i najgora pustoš. Brojni naučno-istraživački radovi širom svijeta dokazali su kakav odraz eksploatacija ruda ima na imunološki sistem, izaziva kancegorena oboljenja, oboljenja kože, organa za varenje i disanje, a jasno je da je istraživanje faza koja vodi ka eksplataciji. Iako nas u ovakvim javnim raspravama zaobilaze Bijeljinu, kao i mnoge druge lokalne zajednice, naša borba se nastavlja zbog nas samih i naših potomaka kojima treba da ostavimo zdravo okruženje - poručio je Petrović.