Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Big bend RTS-a u Bijeljini 23. januara



U utorak, 23. januara 2024. godine, pred bijeljinskom publikom po prvi put nastupiće  Big bend RTS sa gostom Aleksandrom Bijelić. Koncert će biti održan u Velikoj sali Centra za kulturu „Semberija“, sa početkom u 19 časova. Organizator ovog nesvakidašnjeg događaja za naš grad je Udruženje građana „Muzički umjetnici Semberije“, a generalni pokrovitelj je Grad Bijeljina.
Kako je vrijeme praznika i božićnog darivanja odlučili smo da sav prihod od prodaje karata bude uplaćen na račun Udruženja „Drugačiji svijet“ koje okuplja lica sa autizmom radi pružanja organizovane pomoći i zaštite. U ovom udruženju se sprovode defektološko-psihološke radionice koje obuhvataju stimulaciju kognitivnih, senzornih i perceptivnih sposobnosti, te komunikacijskih i socijalno emocionalnih kapaciteta. Jedan od ciljeva radionica je i psihosocijalna podrška roditeljima, kao i podsticanje socijalizacije, interakcije i timske saradnje i druženja.
 
Big bend RTS jedini je profesionalni džez ansambl u Srbiji u formaciji big benda. Osnovan 1948. godine, danas je moderni orkestar, koji realizuje uspješne koncertne sezone, nastupajući sa najeminentnijim džez muzičarima današnjice iz zemlje i sveta. U izvođačkom opusu njeguje tradiciju džez muzike, te uspješno odgovara i zahtjevima interpretacije moderne big bend muzike 21. vijeka. Posebno mjesto na repertoaru ansambla pripada njegovanju djela džez muzike, koja su inspirisana domaćom muzičkom baštinom, čime značajno doprinosi i očuvanju i javnom promovisanju nacionalne kulturne tradicije, stilizovane u novom zvuku.
Aleksandra Bijelić je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na Odsjeku za teoriju i muzičku pedagogiju, a kasnije i na Katedri za džez i popularnu muziku. Karijeru džez vokala započela je 2000. godine nastupajući sa školskim Big Band-om, a potom su počela da se otvaraju vrata beogradske, kao i evropske džez scene. Profesor je džez i savremenog pjevanja u školama u Beogradu i u Vršcu.
 
Svojim dosadašnjim djelovanjem kroz Udruženje građana „Muzički umjetnici Semberije“ osvježili su kulturnu scenu Grada i našoj publici omogućili da uživaju u koncertima koje su do sada imali priliku da slušaju samo u Beogradu, Novom Sadu i drugim većim gradovima.
 
Ulaznice za ovaj događaj se mogu kupiti na biletarnici Centra za kulturu po cijeni od 25 konvertibilnih maraka.