Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

ODRŽANA DRUGA ISTRAŽIVAČKA AVANTURA


Foto: Gordana Perić Živanović

U prostorijama Galerije Centra za kulturu „Semberija“ u petak, 15. decembra, održana je druga po redu „Istraživačka avantura“. Organizator događaja je Gradska uprava u saradnji sa Udruženjem inovatora regije Bijeljina, Radio klubom „Iskra“, Školom malih naučnika „Tinker labs“, koja je bila sponzor jednog dijela nagrada, Srednjoškolskim centrom „Milutin Milanković“ iz Milića, Centrom za kulturu „Semberija“ i Muzejem Semberije.

Cilj ovog događaja je popularizacija nauke kod mladih - osnovaca, srednjoškolaca, studenata. Prostor Galerije nije bio dovoljan za sve zainteresovane građane, što je jasan pokazatelj da će ovo okupljanje mladih inovatora i ljubitelja nauke polako, ali sigurno, prerasti u tradiciju.
Publika je uživala u zanimljivim eksperimentima koje su izvodili mladi inovatori, ali i u razgledanju brojnih eksponata, kao i zanimljivim predavanjima. Bila je to prilika za upoznavanje sa novim naučnim dostignućima i pronalascima koji će u skoroj budućnosti značiti neke nove korake naprijed, a sve u cilju olakšavanja funkcionisanja u svakodnevnim životnim situacijama.
Takmičarski dio programa je podrazumijevao nadmetanje u tri kategorije.

U kategoriji učenika osnovnih škola od prvog do petog razreda, koji su dostavljali crtane radove inovativnih ideja, ukupan broj prijavljenih je bio 46, a najuspješniji su bili Isidora Radulović, učenica Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Bijeljine koja je osvojila prvo mjesto, Mihailo Škorić iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Bijeljine i Viktor Tadić iz osnovne škole „Sveti Sava“ iz Crnjelova koji su osvojili drugo, odnosno treće mjesto.

U kategoriji učenika od šestog do devetog razreda, koji su dostavljali makete inovativnih ideja izrađene na času tehničkog vaspitanja ili drugog predmeta u okviru redovnog nastavnog programa, prvo mjesto je pripalo timu koji su činili Nikola Đorđić, Dženan Šabanović i Adnan Hasanović iz Osnovne škole „Jovan Dučić“ iz Bijeljine za rad pod nazivom „Džepni generator“, a
Mihajlo Štefek, učenik Osnovne škole „Knez Ivo od Semberije“ iz Bijeljine osvojio je drugo mjesto za rad „Dron“, dok je „Lampa“ donijela treće mjesto Jovani Dragutinović iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Bijeljine. U ovoj kategoriji je bilo prijavljeno ukupno 11 radova.

U kategoriji srednjoškolaca, koji su dostavili po tri rada u ime škole koju pohađaju, od ukupno prijavljene četiri srednje škole, najuspješniji su bili učenici Gimnazije „Filip Višnjić“ iz Bijeljine, zatim Poljoprivredne i medicinske škole, dok je treće mjesto pripalo učenicima Tehničke škole „Mihajlo Puin“ takođe iz Bijeljine.