Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Prvi grad u Srpskoj koji subvencioniše zamjenu peći na čvrsta goriva sa toplotnim pumpama



Danas su u Gradskoj upravi potpisani ugovori o sufinansiranju mjera poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru grada Bijeljina. Ugovore je potpisao gradonačelnik Ljubiša Petrović sa predsjednicima zajednica etažnih vlasnika, kao i vlasnicima porodičnih domaćinstava koji su po ovom javnom pozivu ispunili uslove da to pravo ostvare.

Gradonačelnik je ovom prilikom rekao da je Bijeljina prvi grad u Republici Srpskoj koji je uveo praksu zamjene peći na čvrsta goriva sistemom hlađenja, odnosno grijanja putem toplotnih pumpi.
- Ukupan iznos subvencija za ovu namjenu je 150.000 KM. Potpisali smo ukupno 16 ugovora sa predstavnicima individualnih domaćinstava i tri sa zajednicama etažnih vlasnika. Sa sigurnošću možemo da najavimo da će Grad Bijeljina sljedeće godine obuhvatiti veći broj domaćinstava i zajednica etažnih vlasnika koji će biti subvencionisani na ovaj način – najavio je gradonačelnik Petrović i dodao da je cilj Grada da motiviše sugrađane da se prijave na javni poziv koji će podrazumijevati veći iznos sredstava u ovakve svrhe naredne godine.
Individualna domaćinstva su putem ovog javnog poziva mogla dobiti maksimalno 6.000 KM subvencije, odnosno 30% ukupne investicije, dok su zajednice etažnih vlasnika dobile maksimalno 18.000 KM, što je takođe 30% investicije. 

Dragoslav Torlaković, vlasnik domaćinstva u bijeljinskoj Ulici Stefana Dečanskog, koji je dobio ovu subvenciju rekao je da je ranije u svom domu koristio grijanje pomoću elektro-kotla.
-Troškovi struje su bili ogromni i baš zato sam se prijavio na ovaj javni poziv. U toku sezone grijanja, mjesečno smo trošili i do 600 maraka struje. Dobio sam subvenciju i hvala Gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom, rekao je Torlaković.

Dejan Jekić iz zajednica etažnih vlasnika „Filipa Višnjića 82“ koja broji 40 stanova rekao je da je ova zgrada ranije koristila grijanje pomoću peći na ugalj, koje je uzrokovalo brojne troškove, zagađenje, ali i problem skladištenja uglja i pronalaska radnika koji bi vodio računa o kotlovnici i loženju vatre.
- Ova subvencija će nam mnogo značiti jer će obezbijediti oko 18.000KM, dok će čitav projekat, sa svim pratećim troškovima koštati oko 90.000KM. Naša procjena je da će se ta investicija isplatiti u naredne četiri godine, rekao je Jekić.

Gradonačelnik je pozivao sve sugrađane koji žive u višeporodičnim stambenim objektima, koji nisu registrovali zajednicu etažnih vlasnika da to učine, kako bi naredne godine mogli da konkurišu za ova sredstva.