Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

POČELI TRIDESETI VIŠNjIĆEVI DANI



Jubilarni, trideseti, „Višnjićevi dani“ počeli su danas, podizanjem zastave i polaganjem cvijeća na spomenik posvećen Filipu Višnjiću, na platou ispred Narodne biblioteke koja nosi njegovo ime.

Obraćajući se prisutnim poštovaocima kulture, lika i djela ovog umjetnika, gradonačelnik Ljubiša Petrović je istakao da je ova kulturna manifestacija najstarija i najznačajnija u našem gradu.

- Trideseti put po redu ističemo koliko poštujemo čovjeka koji je kulturi dao nemjerljiv doprinos, a ujedno postao jedan od najvažnijih simbola našeg grada, zajedno sa drugim značajnim ličnostima, poput kneza Ive od Semberije. Bez obzira na to što je živio u teškim, izazovnim, vremenima, Filip Višnjić je, ulivajući nadu i vjeru, pokušavao da osokoli napaćeni narod - rekao je Petrović i dodao da sve to dobija na još većem značaju ako u vidu imamo činjenicu da je Višnjić bio uskarćen za jedno od osnovnih čula komunikacije - vid.

Napominjući da kultura i obrazovanje uvijek moraju biti na prvom mjestu, jer predstavljaju temelje jednog društva, Petrović je zahvalio svim učesnicima u organizaciji ovog svojevrsnog praznika kulture u Semberiji.

Današnji program „Višnjićevih dana“ biće nastavljen u 19 časova, za kada je, u prostorijama Biblioteke, najavljena  promocija knjige „Dukati Paje Zlojutra“, autora Tihomra Nestorovića.