Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

JUBILARNI VIŠNjIĆEVI DANI POČINjU SUTRA



 
Jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Republici Srpskoj, „Višnjićevi dani“, trideseti put po redu, počinju sutra u Bijeljini.
 
Izrazivši veliku zahvalnost svim ustanovama kulture u Bijeljini na saradnji u organizaciji, savjetnik gradonačelnika, Radoslav Ostojić, rekao je da „Višnjićevi dani“ predstavljaju krunu kulturnog rada na godišnjem nivou, ali i da će, što se umjetničkih preferencija tiče, bogat ovogodišnji program zadovoljiti ukuse različite publike.
 
- „Višnjićevi dani“ nisu najvažnija manifestacija samo u našem gradu, već i jedna od najvažnijih u Republici. Jubilarni, trideseti put, Grad Bijeljina, zajedno sa ustanovama kulture, organizuje ovu manifestaciju - istakao je Ostojić i dodao da će Grad Bijeljina svake godine ulagati više u kulturu, a ovu manifestaciju posebno promovisati.
 
Pojašnjavajući detalje programa ovogodišnjih „Višnjićevih dana“, sekretar Srpskog prosvjetno-kulturnog društva Bijeljina, Jelena Pantić, naglasila je da je društvo koje predstavlja idejni tvorac ove manifestacije, te da ta činjenica izaziva poseban osjećaj ponosa, s obzirom na to da je na kulturnoj mapi ovaj višedenevni događaj posebno označen i važan za grad, ali i državu u kojoj živimo.
 
Svečano otvaranje je zakazano za sutra, 3. novembar u 10 časova na platou ispred Narodne biblioteke, dok je za 19 časova predviđena promocija knjige „Dukati Paje Zlojutra“, autora Tihomra Nestorovića koja će biti održana u prostorijama Biblioteke.
 
Drugog dana manifestacije, u 17 časova, u prostorijama Sokolskog doma gosti Bijeljine biće SPKD „Prosvjeta“ iz Austrije, koji će se predstaviti programom pod nazivom „Kultura u dijaspori“.
 
Istog dana, u 19 časova, u Velikoj sali Centra za kulturu „Semberija“ biće održana svečana akademija povodom ovogodišnjih „Višnjićevih dana“.
 
U zvucima tambure priliku da uživaju svi ljubitelji ove vrste muzike imaće 5. novembra od 19 časova u Velikoj sali Centra za kulturu, gdje će koncert održati Gradski tamburaški orkestar iz Banjaluke.
 
U okviru „Višnjićevih dana“, u ponedjeljak, 6. novembra, u periodu od 11 do 15 časova u Centru za kulturu biće održan Okrugli sto na temu „130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog“. Neće izostati ni izložba posvećena ovoj manifestaciji kroz tri protekle decenije - Muzej Semberije biće, istog dana, od 18 časova domaćin izložbe pod nazivom „Višnjićevi dani kroz vrijeme i Semberske novine“, a poetsko-guslarsko veče posvećeno Filipu Višnjiću počinje u 19 časova u Velikoj sali Centra za kulturu.
 
U utorak, 7. novembra, Program Saveza slijepih i slabovidih lica Republike Srpske biće predstavljen u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ od 13 časova, dok je za 19 časova u Muzeju Semberije zakazano svečano otvaranje i prvi dio izložbe tapiserija i crteža „Nit“ autorke Katarine Aćimović, podjednice prošlogodišnjeg Bijenala. Drugi dio ove izložbe biće prikazan u prostorijama Galerije Cenra za kulturu, u saradnji sa Tanjom Popović.
 
Završni dan Manifestacije počeće liturgijom i pomenom Filipu Višnjiću u pravoslavnim hramovima u Bijeljini u 9 časova. Predstavljanje časopisa „Srpska vila“ planirano je za 17 časova u prostorijama Narodne biblioteke, a zatvaranje „Višnjićevih dana“ u 18 časova na platou ispred Biblioteke.