Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

SVEČANO OTVOREN „ĐURĐEVAK“ – DJECA OD PONEDELjKA U NOVIM PROSTORIJAMA


 
 
Juče je svečano otvoren vrtić „Đurđevak“ koji je dio Javne ustanove za predškolsko obrazovanje djece „Čika Jova Zmaj“ u Bijeljini, ali on će svojim punim sjejam zablistati u ponedeljak 4. Septembra kada ga ispune dječija radost i smijeh. 
 
- Trudimo se da narodni novac usmjeravamo u projekte od suštinske važnosti za naše građane, ali i da sve bude transparentno kako bi se u svakom trenutku znalo gdje odlazi svaka marka. U opremanje ovog objekta uloženo je preko 220.000 KM i njime su značajno proširen naši smještajni kapaciteti. Cilj je da dostignemo visoke procente zastupljenosti djece u javnim predškolskim ustanovama, poput zemalja u regionu - kao što je to u bratskoj Srbiji i u Hrvatskoj gdje je zastupljenost djece 70% ili u skandinavskim i evropskim zemljama gdje je zastupljenosti i  90%. Grad će naredne godine ponovo povećati subvencije za djecu koja idu u privatne vrtiće, ali vizija grada je u krajnjoj liniji da predškolsko obrazovanje bude u potpunosti besplatno. Vjerujemo da će naša republika procvjetati a natalitet porasti čim porodice, odnosno roditelje finansijski rasteretimo – rekao je gradonačelnik Ljubiša Petrović i najavio krajem septembra osveštavanje još novih kapaciteta vrtića, koji će od oktobra biti otvoreni, a koji se nalaze u sklopu Petropavlovskog hrama u mjesnoj zajednici Vuk Karadžić.
 
Novi objekti za adaptaciju u planu su i u Batkoviću, Crnjelovu i drugim mjesnim zajednicama, a projektno tehnička dokumentacija je izrađena i za još jedan gradski vrtić koji će se naći u ulici Živojina Mišića – na lokaciji starog buvljaka. 
 
- Raduje me da smo danas, po pravoslavnom obredu, mogli da izvršimo osvećenje ovoga obdaništa nazvanog „Đurđevak“. Bog je blagoslovio trenutak otimizma, trenutak nade, kada su roditelji, bake i dede odahnuli, jer znaju ko će im se o djeci i unučadima brinuti i da će oni biti na sigurnom. Ovaj Grad brine o svojoj djeci i svojoj omladini i to se na ovakvim primjerima zaista dobro vidi, rekao je njegovo preosveštenstvo Episkop Zvorničko tuzlanski Fotije i poželio srećan rad, dobro zdravlje i svaki blagoslov Božiji osoblju i djeci koja će svakodnevno provoditi vreme u novom objektu.
 
Direktor vrtića „Čika Jova Zmaj“ Slaviša Vujanović zahvalio je eparhiji što je ovaj objekat, uz zakup, ustupila vrtiću. Takođe, zahvalio je Gradonačelniku Ljubiši Petroviću za novac koji je Grad izdvojio za opremanje, ali i za prijem novih radnika, kako bi ovaj vrtić bio funkcinalan, bezbjedan i opremljen po visokim standardima do najsitnijih detalja. 
 
- Opremljeno je sedam radnih prostorija, koje mogu primiti 200 djece, što je ukupan kapacitet našeg vrtića podiglo do blizu 800 djece. Sada nas očekuje uređenje dvorišta, kao i kvalitetan rad sa djecom, što je naša osnovna misija, rekao je Vujanović.  
 
Maja Perdan Ilić, pedagog vrtića, rekla je da će u novom objektu biti smještene dvije starije jasličke grupe, jedna mlađa vrtićka grupa, četiri srednje i jedna starija vrtićka grupa.