Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

KULTURNA RAZMJENA SA IRANOM UVOD U SARADNjU U DRUGIM OBLASTIMA



Otvaranjem izložbe iranskih minijatura i kaligrafije u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“, danas su u Bijeljini počeli Dani iranske kulture, na čijem programu su i četiri filma - večeras prikazani „Kocka šećera“, dva animirana filma 25. i 26. avgusta („Dječak delfin“ i „Lupetu“) i „Naslikani bazen“ 26. avgusta.

Otvaranju dana posvećenih kulturi ove zemlje prisustvovali su ambasador Irana u BiH Mašala Šakeri i savjetnik za kulturu Hosein Ansari.
- Večeras smo odškrinuli vrata ka velikoj umjetnosti Irana. Nadam se da će bijeljinska publika uživati u djelima iranskih minijaturista, kaligrafa i filmskih umjetnika, a da će dobrodošlica koju smo doživjeli, biti uvod u nove kulturne događaje kojim ćemo predstaviti i druge vidove iranske umjetnosti -poručio je ambasador Šakeri.

U ime Grada Bijeljina na otvaranju izložbe obratio se savjetnik Gradonačelnika Radoslav Ostojić.
- Iranska kultura spada u kulture sa najdužim tradicijama na svijetu i ima šta da ponudi publici u drugim zemljama. Grad Bijeljina smatra da je kulturno povezivanje najbolji uvod u saradnju gradova i naroda i zato nam je zadovoljstvo što je danas gost Bijeljine bio iranski ambasador - istakao je Ostojić.
 
Prijem za ambasadora Irana organizovao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i tom prilikom razgovarano je ne samo o saradnji između Grada Bijeljina i Ambasade Irana i Iranskog kulturnog centra u oblasti kulture, nego i mogućnostima za druge vidove saradnje.
- Iskazana je obostrana želja da se realizuju i drugi vidovi saradnje, uključujući i dvosmjernu koordinaciju u organizaciji kulturnih događaja, ali i razmjenu posjeta umjetnika i drugih radnika u oblasti kulture. Takođe, tema su bile i unapređenje privredne saradnje, prije svega u oblasti agrara, kao i mogućnosti za posjetu bijeljinskih privrednika nekom od sajmova u Iranu, što bi bio jedan od početnih koraka u privrednoj saradnji, u čemu bi posredovala Ambasada - saopšteno je iz Gradske uprave Grada Bijeljina nakon razgovora gradonačelnika Petrovića i ambasadora Šakerija.