Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

ŠKOLA U BATKOVIĆU POSTAJE ENERGETSKI EFIKASNA


Foto: Gordana Perić Živanović

 
U cilju nastavka realizacije projekata poboljšanja energetske efikasnosti, predstavnici organizacije „Karitas“ i Gradske uprave Grada Bijeljina posjetili su Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Batkoviću, u kojoj su počeli radovi na rekonstrukciji ovog objekta.
 
Direktor OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina Vladimir Vulović izrazio je zahvalnost „Karitasu“ i Gradskoj upravi jer je područna škola u Batkoviću izabrana da bude dio projekta utopljavanja i poboljšanja energetske efikasnosti, pojasnivši da je rekonstrukcija počela prošle godine, a da su radovi planirani za ovu godinu samo nastavak započetog posla.
 
- Prošle godine je završena jedna faza rekonstrukcije školskog objekta i sportske dvorane, a sada nastavljamo te radove. Dakle, na redu je ugradnja toplotne pumpe i termo-izolacija cijelog školskog objekta i sportske sale - rekao je Vulović.
 
Menadžer „Karitasovog“ projekata energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije Fuad Imamović ističe da su radovi na zgradi škole u Batkoviću nastavak projekata koje „Karitas“ realizuje u saradnji sa Gradskom upravom.
 
- Cilj nam je da odgovarajućim rješenjima za školske objekte, postignemo uštedu energije i poboljšanje opštih uslova za rad - rekao je Imamović i dodao da će novčana sredstva za pomenuti objekat u Batkoviću premašiti iznos od 200.000 KM.
 
Predviđeno je da 125.000 KM bude utrošeno na implementaciju mjera energetske efikasnosti u dijelu objekta u kojem to nije urađeno u prvoj fazi, a zatim slijedi promjena sistema grijanja, kao što je već urađeno u školi u Brocu - ugradnja toplotne pumpe koja će raditi na principu „voda-voda“. To u praksi znači da će za grijanje biti korišćena energija iz podzemnih voda, a postojeća kotlovnica na ugalj stavljena van funkcije.
 
U planu je da svi radovi budu završeni do početka naredne sezone grijanja.