Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

BIJELjINCI OBILjEŽILI SLAVU GRADA - SVETOG PANTELEJMONA


 
Brojni građani hodili su danas složno u litiji za spas i napredak Bijeljine od crkve svetog Georgija, gdje je večernje bogosluženje vršio Njegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko tuzlanski Fotije sa brojnim sveštenstvom, do platoa ispred Gradske kuće, gdje je lomljen slavski kolač. Kumovi gradske slave ove godine su bili đaci generacije osnovnih i srednjih škola, kao najveći ponos, ali i najveća uzdanica za svijetlu budućnost ovog grada i čovječanstva.
Gradonačelnik Ljubiša Petrović je ovom prilikom građanima Bijeljine poželio dobro zdravlje, prosperitet i napredak na svim poljima i da Sveti Pantelejmon sačuva i obasja put kojim se svi zajedno kreću.
 
- Ove godine su naš grad, ali i cijelu zemlju i region zahvatile brojne nedaće i prirodne katastrofe, no život ide dalje, a život je jedna velika borba, borba u kojoj trpimo poraze i proslavljamo pobjede, borba iz koje nekada izlazimo kao pobjednici, a nekada kao gubitnici. U toj borbi jedino je bitno ostati čovjek i imati vjere, jer vjera nas je održala i bez te vjere ne bi se imali čemu nadati. Zaštitinik našeg grada - Sveti Pantelejmon je bio ljekar, a meni kao ljekaru je pripala čast da naš grad vodim i da se zajedno sa vama borim za bolju budućnost svih nas, za prosperitet i napredak naše Bijeljine, za zajedničko stvaranje humanijeg i pravednijeg društva - rekao je gradonačelnik Petrović.
Episkop  Fotije  istakao je da se pravoslavci uzdaju u Boga živoga, kao i u danas praznovanog Svetog Pantelejmona, koji je bio ljekar po zanimanju i darom Božijim liječio i neizlječive bolesti.

- Pretrpeo je zbog toga mnoge muke kao hrišćanin progonjeni, a kad se pomolio Bogu posekli su ga i tako je stradao ovaj velikomučenik. I ovaj svetitelj i svi drugi vode računa o nama. Crkva neprestano upozorava da se izmirimo i prepoznamo brata u bratu, da se približimo i da živimo ljubavlju Hristovom, vjerom u Njega i svetitetelje naše. Dok to ne budemo učinili, mi nećemo moći ići dalje napred. Neprestano ćemo se sukobljavati, jer imamo kancerogeni politički sistem koji ne donosi plod, a ti sukobi nikada neće dati napredak i toga se Crkvi zahvaljujući, treba rešavati - kazao je u svojoj besjedi vladika Fotije.
 
- Velika je čast biti među najboljim učenicima našeg grada, a danas je to osjećanje još jače, jer mi je pripala čast da, u prisustvu svojih sugrađana,  učestvujem u obredu rezanja slavskog kolača. Kao budući student u Sloveniji, gajim nadu da ću se jednog dana vratiti u svoj rodni grad i ovdje graditi karijeru - rekla je Jovana Stevanović, najbolji učenik generacije Ekonomske škole u Bijeljini.
 
Na prvoj „Pantelinskoj trpezi“ građani su poslije lomljenja slavskog kolača mogli uživati u raznim posnim đakonijama koje su pripremile vrijedne ruke semberskih domaćica. Na platou je bilo izloženo slavsko posluženje dvanaest timova koji su se u kulinarstvu nadmetali u tri kategorije. U kategoriji najljepšeg izgleda trpeze treće mjesto osvojila je ekipa „Bogojavljenska noć“, drugo mjesto ekipa „Beli anđeo“ i prvo mjesto ekipa Ketering „Rernica“. U kategoriji najukusnije pripremljene hrane treće mjesto osvojila je ekipa „Svjetlost“ iz Ugljevika, drugo mjesto „KSS Mironosice“ i prvo mjesto Snježana Kutlača. U kategoriji najobilnije trpeze treće mjesto osvojila je Slobodanka Savić, drugo mjesto osvojila je ekipa KSS „Vera, nada ljubav i majka im Sofija“ pri Petropavlovskoj crkvi, dok je prvo mjesto osvojilo Kolo srpskih sestara pri Sabornoj crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini.