Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

GRAD SPREMAN DA SE ZADUŽI KAKO BI POMOGAO POLjOPRIVREDNICIMA



Na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj upravi grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović je rezimirao nedaće koje su grad zadesile u proteklom periodu i koje ovu godinu nisu učinile nimalo lakom za građane Semberije.

Nakon što je 19. jula olujno nevrijeme, sa udarima vjetra koji su prelazili 100 kilometara na čas, pogodilo Bijeljinu, Gradska uprava je već narednog jutra proglasila stanje elementarne nepogode i formirala četiri komisije koje su obišle sve lokacije na kojima je prijavljena šteta na poljoprivrednim površinama i još tri komisije za procjenu štete na preko 260 prijavljenih individualnih i kolektivnih objekata, koje sutra završavaju svoj posao.

-  Grad je u prethodne dvije i po godine, otkako sam došao na funkciju gradonačelnika, otplatio preko 13 miliona duga prethodne administracije, pri tome se ne zaduživši niti jednu jedinu konvertibilnu marku. Zato smo odlučili da po hitnim procedurama predložimo kreditno zaduženje u iznosu do milion KM, odnosno 50% štete koju je oluja pričinila poljoprivrednicima. Zahtjeve za pomoć uputili smo prema svim nivoima vlasti - Vladi Republike Srpske, Savjetu ministara BiH, Predsjedništvu BiH, Kompenzacionom fondu i Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, a ovom prilikom ih pozivamo da se izjasne, što prije, u kom procentualnom iznosu su oni spremni da podrže otklanjanje ovih šteta, jer ovo nije problem samo Bijeljine, niti samo Republike Srpske, već čitave Bih - bio je jasan Petrović.

Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu rekao je da je ovo izuzetno loša godina po pitanju vremenskih nepogoda, koja je počela obimnim padavinama, potom je uslijedila suša i afrička svinjska kuga, a potom je olujno nevrijeme na poljoprivrednim poršinama takođe uzrokovalo značajnu štetu.

- Komisije su odmah narednog dana izašle na teren i počele sa procjenom šteta. Telefonske linije za prijavu su bile otvorene do 28. jula i primile 580 zahtjeva za procjenu i nadoknadu štete. Od toga su se 502 prijave odnosile na oštećene plastenike, 56 na olujom oštećena polja kukuruza i 22 na voćnjake. Ukupno procijenjena direktna šteta iznosi gotovo dva miliona KM, od toga je oko 1,8 miliona KM na plastenicima, dok je preostalih 200.000 KM šteta na voćnjacima i kukuruzu. Indirektna šteta je još i veća i iznosi dvostruko, možda čak i trostruko više od direktne štete - saopštio je Vučković i zaključio da sve ovo jedna lokalna zajednica vrlo teško može finansijski podnijeti i da zbog toga Grad očekuje podršku svih nivoa vlasti.

Ovom prilikom gradonačelnik Petrović je pozvao privrednike koji u prethodnom periodu nisu pretrpili štete, da u skladu sa svojim mogućnostima, na račun posebnih namjena uplate donacije koja će transparentno biti utrošene namjenski za otklanjanje štete.