Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

„ZAPAD U ISTOČNOM RUHU“ UKRASIO MUZEJ SEMBERIJE


 
U Muzeju Semberije sinoć je otvorena četvrta po redu samostalna izložba slikarke Mirne Jovanović. Njena prva izložba u Bijeljini je bila posvećena jubileju 200 godina od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u novembru 2021. godine, a postavka „Zapad u istočnom ruhu“ se izlaže treći put.
 
Slike ove postavke su reprodukcije djela zapadnih majstora, različitih stilova i pravaca, koje je umjetnica objedinila ikonopisom, istočnim, vizantijskim stilom.  Rad na ovoj postavci je trajao tri i po godine, preplićući se sa radom na drugim postavkama - slikama Dostojevskog i radu na oslikavanju slikovnice „Skrovište za tajnu“ autora Jelene Kalajdžije, zbog čega se na slikama jasno može uočiti uticaj jedne postavke na druge.
 
- Vizantijski stil je za nas renesansa prije renesanse. Svaki naš manastir je u neku ruku i muzej, s tom razlikom što mi ulaz ne naplaćujemo. Naša renesansa se može prstima dotaknuti, što mi kao narod, nažalost, ne cijenimo dovoljno, ali možda je i bolje što taj dio našeg kulturnog nasljeđa nije komercijalizovan – rekla je ovom prilikom Mirna Jovanović.
 
Ova postavka će u Muzeju biti izložena do 14. jula za sve koji žele da je vide, a nisu bili u mogućnosti da to učine sinoć.