Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

„Žive biblioteke" završile putovanje Evropom



Nakon 3 godine rada, završen je projekat Evropa - živa biblioteka za mlade koji je podržan od strane programa Evropske unije - Evropa za građane i građanke, a na kojem je Grad Bijeljina bio partner zajedno sa gradovima, organizacijama i ustanovama iz sedam evropskih zemalja (Srbije, Belgije, Španije, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Grčke).

Glavni cilj projekta je bio da dovede evropske žive biblioteke u različite gradove širom Evrope i uključi građane iz svih socio-ekonomskih grupa u diskusije o budućnosti Evrope. „Evropska živa biblioteka za mlade građane“ posjetila je šest gradova širom Evrope, uključujući Solun, Bijeljinu, Skoplje, Valensiju, Ljubljanu i Beograd. Grad Bjeljina je jedan od gradova koji je bio domaćin jednog od ovih dogaćaja i pružio podršku drugim gradovima za organizaciju istih. 

- Građani ovih gradova, pa i Bijeljine, pokazali su želju da „iznajme“ naše knjige i sa njima imaju diskusije. Ove aktivnosti su takođe omogućile predstavnicima opština i organizacija civilnog društva uključenih u projekat da se povežu i ostvare kontakte za buduću saradnju - istakli su, između ostalog, učesnici u organizaciji projekta.

Jedan od rezultata projekta je i serija obrazovnih filmova u kojim su 
„žive biblioteke“ podijelile svoja mišljenja, opredjeljenja i vrijednosti. Film se može pogledati na linku, a više detalja o cijelom projektu na linku.