Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Regionalnom saradnjom pospješiti razvoj poljoprivrede

Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u Jugoistočnoj Evropi (SWG) danas je u Bijeljini održala sastanak sa predstavnicima 17 lokalnih zajednica članica prekograničnog regiona „Drina-Sava“ u okviru projekta „Podrška regionalnoj saradnji i ravnomjernom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja evropskim integracijama“ koji sprovode Evropska Unija i SWG. Sastanak je bio posvećen aktivnostima u okviru ovog projekta, kao i rezultatima ABD grant šeme u okviru projekta „Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumskim i vodnim resursima u Jugoistočnoj Evropi“. Pored Evropske Unije, podršku u realizaciji ovih projekata daje i njemačka organizacija GIZ u okviru projekta „Lajf“.

Regionalni menadžer SWG za prekogranični region „Drina-Sava“ Aleksandar Damnjanović je pojasnio da u okviru ovog regiona SWG pruža podršku koordinisanim aktivnostima 17 lokalnih zajednica u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, kao i da su osnovana još četiri prekogranična regiona u kojima SWG daje podršku akterima iz privatnog, javnog i civilnog sektora, uz implementaciju grant-šema:

- Cilj ovih aktivnosti je pospješivanje održivog poljoprivrednog razvoja u ovom dijelu Evrope. Mini grantovi se dodjeljuju uglavnom za razvoj poljoprivrede, ali i projektima iz oblasti seoskog turizma i za organizovanje manifestacija. Bitna komponenta pri izboru projekata koji će biti podržani je postojanje mogućnosti za korišćenje obnovljivih izvora energije i ostali ekološki efekti koji će biti postignuti zahvaljujući ovim projektima – istakao je Damnjanović, dodajući da su do sada implementirane grant-šeme od 70.000 evra, a ako se na to dodaju sredstva aplikanata, iznos prelazi 130.000 evra.

U ime domaćina sastanka, učesnicima je dobrodošlicu poželio šef Kabineta Gradonačelnika Mile Pejčić koji je istakao da je Grad Bijeljina opredijeljen da dalje unapređuje regionalnu saradnju, kako bi se doprinijelo boljoj kvalifikacionoj poziciji pri kandidovanju za projekte:

- Grad Bijeljina je imao koristi od projekata SWG i nastavićemo da sarađujemo sa ovom organizacijom – najavio je Pejčić.