Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

BIJELjINA OTVORENA ZA SARADNjU SA FRANCUSKIM GRADOVIMA



Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je u francuskom gradu Dižonu učestvovao na konferenciji „Francuska-Balkan-Evropa“ na temu „U novom evropskom i međunarodnom kontekstu“.
Petrović je bio jedan od panelista i iskoristio je priliku da ukaže na perspektive i izazove u odnosima između Evropske unije i zemalja jugoistočne Evrope, sa posebnim akcentom na ulogu lokalnih samouprava u ovom procesu.
Domaćini konferencije bili su Asocijacija francuskog savjeta opština i regiona Evrope, zajedno sa Ministarstvom za Evropu i spoljne poslove Republike Francuske i predstavnicima Grada Dižona.
Konferencija je okupila predstavnike lokalnih samouprava i asocijacija gradova i opština iz svih zemalja zapadnog Balkana.

- Poslali smo jedinstvenu poruku o potrebi aktivnijeg učešća lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija, kao i direktnoj saradnji između lokalnih samouprava zemalja EU i jugoistočne Evrope. Čast je predstavljati našu Bijeljinu u svijetu i graditi dobre odnose. Spoljna politika Bijeljine je na zavidnom istorijskom nivou, naš izbor je evropski put i saradnja sa cijelim svijetom - istakao je gradonačelnik Bijeljine.
 
Pokrovitelj konferencije bio je gradonačelnik Dižona Fransoa Rebsamen, a među domaćinima i organizatorima susreta bila je i Slađani Živković, zamjenik gradonačelnika Dižona i potpredsjednik Grada Dižon Metropolitan.
- Gospođa Živković je druga generacija srpske dijaspore, rođena je u Francuskoj, ali je svjesna svog porijekla, odlično poznaje istoriju srpskog naroda i prilike na našim prostorima. Zahvalni smo njoj i svim našim domaćinima na dočeku i profesionalnoj orgnizaciji događaja - rekao je Petrović.
 
Osim predstavnika lokalnih samouprava, na konferenciji su učestvovali i bivši poslanik Evropskog parlamenta Pjer Pribetič koji je takođe zamjenik gradonačelnika Dižona, zamjenik direktora za Balkan u francuskom Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Nikolas Faje, načelnik lokalnog i regionalnog tijela u Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske Žan-Pol Gijom, kao i Lukaš Maček sa Naučnog instituta za srednju i istočnu Evropu, kao i i Floran Marcijal iz Observatorije za Balkan, uz aktivnu organizaciju ambasada Francuske iz zemalja zapadnog Balkana.