Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Bijeljina i Zrenjanin - prijateljstvo i saradnja



Delegacija grada Bijeljina, predvođena gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem, posjetila je Zrenjanin povodom glavnih godišnjih gradskih svečanosti koje se održavaju u okviru manifestacije „Dani piva“. Tom prilikom su o stanju u dva bratska grada i planovima za naredni period, ali i o mogućnositma za unapređenje saradnje, razgovarali sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom i predsjednikom Skupštine grada Čedomirom Janjićem i njihovim zamjenicima Sašom Santovcem i Oliverom Mitrovićem, kao i predstavnicima Trebinja i rumunskog Arada, koji su takođe boravili u posjeti Zrenjaninu.
 
- Prvi put sam posjetio Zrenjanin i izuzetna je čast da smo dočekani sa ovoliko gostoprimstva i prijateljstva. Pored brojnih sličnosti, Bijeljinu u Zrenjanin povezuju i brojne lične i porodične veze stanovnika naša dva grada, koje su počele da se uspostavljaju još u vrijeme prvih kolonizacija poslije svjetskih ratova i nisu prekinute sve do danas. Vidjeli smo odlično organizovan festival, posjetili smo jedan od najboljih muzeja u Srbiji, imamo slične potencijale i vjerujem da možemo mnogo da učimo jedni od drugih. Zato su ovakvi susreti važni i potrebni – ocijenio je gradonačelnik Petrović.

Zrenjanin i Bijeljina su sporazum o saradnji, odnosno, bratimljenju potpisali 2018. godine, nakon višegodišnjih kontakata i razmjene iskustava.