Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Kikinđani skuvali najbolju riblju čorbu na "Zlatnom kotliću"



Jubilarni dvadeseti „Zlatni kotlić Semberije“, održan juče u Banji Dvorovi, okupio je 61 ekipu. Najbolju riblju čorbu skuvala je ekipa „Banatski kulinari“ iz Kikinde, drugoplasirana je bila ekipa „Čardačine“, a treće mjesto zauzela je ekipa „Semberija“, odlučio je žiri. Kikinđani su dobili i ribolovački štap od Sportskog ribolovnog društva „Riba“, kao ekipa koja je prešla najviše kilometara da bi doputovala do Semberije, a Udruženje „Beli Anđeo“ iz Dvorova dobilo je specijalno priznanje kao jedina ženska ekipa na takmičenju.

Pored takmičarskog dijela, opšta ocjena je bila da je najvažnije bilo druženje, dobra atmosfera i ljubav prema dobroj hrani i piću.

Organizatori su i ove godine bili Turistička organizacija Grada Bijeljina, uz podršku Gradske uprave.
- Danas, promovišemo prirodne resurse Semberije, prije svega, naše rijeke Savu i Drinu, bogate ribom i sa velikim potencijalom za ribolovni turizam, ali i Banju Dvorovi. Zahvalni smo svim učesnicima i posjetiocima, a posebna zahvalnost ide gostima iz drugih gradova. Posebno zadovoljstvo nam je što smo ljubiteljima ribljih specijaliteta dali priliku da se druže i zabave – ocijenila je direktor Turističke organizacija Jasmina Abdulahagić.

Učesnike „Zlatnog kotlića“ pozdravio je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović
- Ovo je odlična manifestacija, jer pokazujemo naše gostoprimstvo i gastronomsko umijeće. Atmosfera je prijatna i nismo ni sumnjali da će se okupiti ovoliko učesnika i posjetilaca, imajući u vidu da je ovaj događaj već odavno po čuvenju prevazišao lokalni nivo. Čestitamo najboljim ekipama i pozivamo sve ljubitelje dobrog zalogaja da nam se i sljedeće godine pridruže na „Kotliću“ – poručio je Petrović.

Kapiten „Banatskih kulinara“ bio je Dušan Lukić, višestruki šampion na takmičenjima u spremanju ribljih specijaliteta.
- Ovde su okupljeni kuvari koji predstavljaju naš kraj. Uža specijalnost nam su riblji specijaliteti - riblje čorbe i paprikaš. Ovo nije prvi put da smo u Bijeljini i lepo nam je ovde. Kada nas je Gradonačelnik pitao da li ćemo da idemo, odmah smo pristali. Imamo gust raspored kuvanja, ali smo odmah prihvatili da dođemo ovde. Ne kuvamo svugde istu čorbu, na primerm u Bačkoj vole jako ljutu čorbu, a ovde smo skuvali blago ljutu, ali bogatog ukusa – naglasio je Lukić.

Žiri nije imao lak posao, jer je trebao degustirati mnogo uzoraka.
- Kod pobedničkog kotlića, već na prvi pogled bila je jako lepa boja, onda jako lep ukus. Riba nije bila raskuvana, već baš kako treba. Nakon isprobanih svih uzoraka, složili smo se da je ovaj kotlić pobjednički – naveo je neke od kriterijuma pri ocjenjivanju predsjednik žirija Živković Milorad, inače proizvođač kulena iz Srema.