Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Sveti Pantelejmon kao zaštitnik - velika blagodat, ali i obaveza



Liturgijama u crkvama Svetog Pantelejmona i Svetog Đorđa, litijom gradskim ulicama i lomljenjem slavskog kolača, Grad Bijeljina je obilježio krsnu slavu - Svetog Pantelejmona. Slavskim svečanostima prisustvovali su brojni građani, zvaničnici iz javnog života, predstavnici bratskih i partnerskih gradova i drugi gosti.

Liturgiju u crkvi Svetog Pantelejmona služio je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, uz sasluženje brojnog sveštenstva.
- Uz hrišćansko trpljenje, treba da uvažavamo i razumijemo jedni druge, da pronađemo mudrost u onome što ljudi govore. Trenutna situacija nas poziva na mudrost i zajedništvo, da budemo jedinstveni, da ovaj grad odiše tim duhom zajedništva i jedinstva. Izabrani predstavnici treba da vode narod putem svetosavlja, putem spasenja - poručio je episkop Fotije.

Ovogodišnjeg kuma Slave, gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog, predstavljao je Aleksandar Krstevski koji je, zajedno sa episkopom Fotijem i gradonačelnikom Bijeljine Ljubišom Petrovićem, slomio slavski kolač.
- Upućujem veliki bratski pozdrav iz Makedonije svim građanima Bijeljine. Želim mir, slogu i zdravlje svim dobrim ljudima u Republici Srpskoj, Srbiji i svim pravoslavnim u svijetu - poručio je Krstevski.


Dan prije Slave, organizovani su prijem za delegacije bratskih i partnerskih gradova, polaganje cvijeća na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i Duhovna akademija u organizaciji SPKD „Prosvjeta“, na kojoj su učestvovali umjetnici iz hora „Srbadija“, Gradskog pozorišta „Semberija“ i SKUD „Semberija“.
- Imati za zaštitnika Svetog Pantelejmona velika je blagodat, ali i velika obaveza. Živjeti i raditi što više u skladu sa načelima koja je, slijedeći Hristov put, postavio Sveti Pantelejmon najbolji je način da se dostigne duhovni i svaki drugi napredak. Voljeti i pomagati bližnjem i shvatati kao bližnjeg svako ljudsko biće, glavna je ovozemaljska vrijednost koju je Sveti Pantelejmon svojim svetačkim životom uzvisio kao vrijednost. To je bila polazna tačka za liječenje bolesnih tijela i duša. Našeg zaštitnika na tom putu nisu zaobišla iskušenja, ali vjerujući u Hrista, uspješno ih je savladao. Ni najmanje ne poredeći težinu iskušenja Svetog Pantelejmona sa našim, svjesni smo da svako vrijeme nosi svoje izazove i da od svakog čovjeka zavisi koliko uspješno će ih pobijediti – poručio je gradonačelnik Bijeljine u govoru na Duhovnoj večeri.

Ove godine Bijeljinu je u dva završna dana Pantelinskih svečanosti posjetilo preko 30 delegacija bratskih i partnerskih gradova iz Srbije, Crne Gore, S. Makedonije i Njemačke, što je, pored protokolarnog dijela programa, bila nova prilika za razmjenu iskustava i razmatranje mogućnosti za unapređenje saradnje. Među gostima je bio i zamjenik gradonačelnika bratskog grada Langenhagena Vili Mine kojem je gradonačelnik Petrović uručio zahvalnicu za dvodecenijski trud na njegovanju veza između dva bratska grada.