Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Zajednička briga o selima Srbije i Grada Bijeljina




Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Darko Božić posjetili su zemljoradničke zadruge „Alfa-farm 2018“, u Badovincima kod Bogatića, i „Voćar Bogosavac“, u Bogosavcu kod Šapca.
 
- Zahvalni smo domaćinima što imamo priliku da se uvjerimo u način rada i organizacije uspješnih i savremenih srpskih zadruga, kao i u opšti preporod zadrugarstva i poljoprivrede u našoj matici Srbiji. Učinićemo sve da dođe i do preporoda zadrugarstva i naših sela u Semberiji i Republici Srpskoj, a taj posao ćemo učiti od najboljih: od tima stručnjaka na čijem čelu se nalazi ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. Sagledavši odlične rezultate njihovog rada, mogu slobodno da kažem da je i Republici Srpskoj potreban jedan Milan Krkobabić. Ovi vrijedni mladi ljudi i njihov poslovni poduhvat su pravi primjer srpske sloge, koja nam je prijeko potrebna. Iz porodične i komšijske sloge, koja je prisutna u ovakvim uspješnim zadrugama, izvire naš najviši patriotski ideal: nepokolebljiva sloga svih Srba i svih naših krajeva. Uvjeren sam da će sjajna ideja preporoda zadrugarstva značajno doprinijeti rastu ekonomije Srbije, spasenju srpske poljoprivrede i sela i, što je najznačajnije, moralnoj obnovi srpskog društva. Ja, kao dijete srpskog sela, mogu da tvrdim da bez opstanka naših sela ne može biti zdravog društva - istakao je gradonačelnik Petrović.
 
Ministarstvo za brigu o selu Republike Srbije pomaže novoformirane zemljoradničke zadruge, koje su osnovane od 2017. godine, sa 7,5 miliona, stare zadruge sa do 15 miliona i složene zadruge, koje podrazumijevaju udruživanje dvije ili više zadruga, sa do 60 miliona dinara.
 
- Zadrugarstvo u Srbiji ima dugu tradiciju, jer je prva srpska zadruga formirana prije čak 130 godina, ali i veliku šansu za razvoj u budućnosti. Zadruge koje smo posjetili danas su primjer dobre prakse i ekonomske isplativosti udruživanja poljoprivrednih proizvođača. U 2017. godini Milan Krkobabić, tadašnji ministar za regionalni razvoj a danas ministar za brigu o selu, pokrenuo je program „500 zadruga u 500 sela“ i upravo svjedočimo uspjehu tog programa, čiji je ambiciozni cilj skoro dvostruko nadmašen, jer danas imamo čak 952 novoformirane zadruge. Naši gosti dolaze iz Semberije, koja ima veliki potencijal za razvoj poljoprivrede. Zajednički ćemo se truditi da obezbijedimo razvoj srpskih sela i zadrugarstva sa obije strane Drine, kako bi sačuvali naše stanovništvo na njegovim vijekovnim ognjištima - naglasio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Darko Božić.
 
Posjeti su, između ostalih, prisustvovali i zamjenik predsjednika Opštine Bogatić Teodor Teodorović, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šapca Zoran Beljić, predsjednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, predsjednik Zadružnog saveza Republike Srpske Rajko Kulaga i predsjednik Zadružnog saveza Bosne i Hercegovine Slavko Dobrilović.
 
- Cilj napora naše Vlade u podršci zadrugarstvu je, pored ekonomskog aspekta, opstanak i revitalizacija naših sela. Mačvanski upravni okrug stoji na raspolaganju našim susjednim opštinama, sa druge strane Drine, za učešće u zajedničkim projektima razvoja naših sela i poljoprivrede, ali i razmjenu praktičnih iskustava i svaki drugi vid pomoći - istakao je načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac.
 
Zemljoradnička zadruga „Alfa-farm 2018“ okuplja osam porodica i na tržište isporuči oko 15.000 tovnih svinja godišnje, u tri turnusa. Investicija u ovu savremenu farmu tovnih svinja je iznosila oko 20 miliona dinara, od čega je 7,5 miliona obezbijedilo Ministarstvo za razvoj sela. Zadruga „Voćar Bogosavac“ je osnovana 2019. godine i u prošloj godini je, uz sopstvenu proizvodnju, otkupila oko 750 tona voća od mačvanskih i pocerskih voćara. Raspolaže savremenim prostorom za skladištenje i hladnjačama za čuvanje voća, a većinu svojih proizvoda izvozi na strana tržišta.
 
- Zadružni savez Srbije je, kroz svoj rad na terenu, uočio da je ključ uspjeha zemljoradničkih zadruga sloga. Takođe, pored podrške države i akademske zajednice, uloga lokalnih samouprava je veoma značajna. Mi iz zadružnih saveza Srbije, Republike Srpske i BiH današnji sastanak smo iskoristili da unaprijedimo našu saradnju, koja je već na veoma visokom nivou. Mi već sarađujemo u zajedničkim nastupima na sajmovima, povezivanju naših zadruga i zajedničkom učešću u projektima, a uskoro će biti potpisan i zvaničan sporazum između Srbije i Republike Srpske o saradnji u oblasti poljoprivrednog zadrugarstva - naglasio je predsjednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović.
 
Gradonačelnik Petrović je najavio da će, slijedeći uspješan model primjenjen u Srbiji, Gradska uprava Bijeljine podržati razvoj zadrugarstva među poljoprivrednim proizvođačima u Semberiji i pozvao je Vladu Republike Srpske da se uključi u podršku revitalizaciji naših sela. Kao prvi korak u ovom poduhvatu, najavio je da Gradska uprava planira da u narednoj godini sufinansira izgradnju hladnjača za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, koje će moći da koriste svi udruženi poljoprivrednici.