Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

MOGUĆA VIŠEMILIONSKA ŠTETA PO BUDžET GRADA BIJELjINA



Loše poslovanje prethodne vlasti u Bijeljini moglo bi da izazove štetu u gradskom budžetu od oko 6 miliona KM, na ime presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 24.5.2021. godine u korist „SIMEKS PROM“ D.O.O. iz Janje, a presuda je donijeta u sudskom postupku koji se vodi od aprila 2015. godine.

Gradska uprava, preko Pravobranilaštva RS, sjedište zamjenika u Bijeljini je uložila žalbu i u konačnici se čeka odluka Višeg privrednog suda u Banjaluci.

Predmet spora bila je naknada štete koju je „SIMEKS PROM“ D.O.O. iz Janje pretrpio u vezi sa izgradnjom višespratnog stambeno-poslovnog objekta „LAMELA 3“ u osnovi površine 543 kvadratna metra, u skladu sa regulacionim planom „Filip Višnjić“.

Po presudi na koju je uložena žalba Grad bi morao da tužiocu vrati 205.000 KM, po osnovu sticanja bez osnova sa pripadajućim kamatama od 2015. godine do danas, kao i da mu nadoknadi štetu u vidu izmakle koristi u ukupnom iznosu oko 2.834.850,50 KM takođe s kamatama od 2015. godine.

U slučaju ovakvog ishoda biće ozbiljno ugroženo funkcionisanje gradskog budžeta, javnih službi i lokalne zajednice u cjelini. Ovo je još jedan od naslijeđenih problema koje je trenutna gradska administracija prinuđena da rješava, uprkos mogućnosti da je problem mogao biti riješen godinama ranije uz mnogo manje potencijalne štete.

Ovo je samo još jedan zatečeni primjer lošeg i nesavjesnog rada u prethodnom periodu koji zajedno sa nedomaćinskim upravljanjem javnim preduzećima i ustanovama situaciju u gradskoj upravi čini nepovoljnom. Pod ovim okolnostima biće potrebno mnogo vremena da se stanje vrati u legalne i pozitivne tokove.