Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Grad Bijeljina podržava studente postdiplomskih studija




Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović potpisao je danas ugovore sa studentima postdiplomskih studija, koji su na konkursu za finansiranje naučno-istraživačkih radova u akademskoj 2020/2021. godini dobili sredstva za finansiranje doktorske teze ili master rada.
 
- Na konkurs se prijavilo pet kandidata, tri studenta master i dva studenta doktorskih studija, i svima je odobrena stipendija. Grad će finansirati izradu master radova sa po 1500 konvertibilnih maraka, a za izradu doktorskih teza izdvojiće 2000 KM. Trenutno stipendiramo ukupno 149 studenata. Smatramo da su mladi i obrazovani ljudi najveće bogatstvo Bijeljine, zato ćemo se  truditi da broj stipendista i izdvajanja za stipendije budu veći u budžetu za narednu godinu - istakao je gradonačelnik Petrović.





 
Viši asistent na Fakultetu poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Suzana Stevanović će braniti doktorski rad na temu „Uticaj monetarne strategije inflacije na privredni rast zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope“ na Ekonomskom fakultetu u Subotici Univerziteta u Novom Sadu.
 
- Grad Bijeljina je uvijek podržavao moj naučni rad. Bila sam stipendista Grada na osnovnim akademskim studijama, dobila sam sredstva za izradu master rada, a sada i za izradu doktorske teze. Smatram da je porodica temelj svakog društva i želim da poručim mladim ženama da je moguće imati veliku porodicu i ostvariti se u nauci, jer sam ja na svakom od tri ciklusa akademskih studija rodila po jednu kćerku - naglasila je Suzana Stevanović.
 
Grad Bijeljina će finansirati i izradu doktorske teze višeg asistenta na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Rade Golub.
 
- Student sam doktorskih akademskih studija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, a tema mog rada je „Socio-demografske determinate fertiliteta u Semberiji“. Nadam se da će moje istraživanje pomoći u izradi planskog dokumenta za populacionu politiku Grada Bijeljina, te da ćemo se izboriti za poboljšanje fertiliteta u našem gradu i preokret u negativnim demografskim trendovima iz prethodnih decenija - izrazila je očekivanje Rada Golub.