Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

PREDSTAVLjEN ČASOPIS „SRPSKA VILA“ I ROMAN „ZOROLOMAC“



 
U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ''Prosvjeta'' Bijeljina večeras je predstavljen časopis „Srpska vila“ broj 53 i roman „Zorolomac“ autora Saše Kneževića u Muzeju „Semberija“. Promociji je prisustvovao i gradonačelnik Ljubiša Petrović.
 
O časopisu  Srpska vila govorila je glavna i odgovorna urednica, prof. dr Jelina Đurković, i članovi Uredništva: prof. dr Cvijetin Ristanović, mr Ljiljana Lukić i Dušanka Novaković.
 
„S radošću najavljujem 53. broj, jer to je nešto što nam daje snagu za svaki sljedeći broj jer Vila nije samo republički časopis, ona putuje u Australiju, Češku, Poljsku i Srbiju, tamo gdje su naši ljudi. Trudimo se da uvijek ubacimo neku novinu, a da njen profil ostane konstatan. U ovom broju proširili smo uređivački savjet. U ovom broju imamo prevode iz Rusije i Engleske, a što se tiče domaće literature nastojimo da otkrivamo nove talente, ali i da pretstavljamo naše stalne saradnike“, rekla je prof. dr Jelina Đurković.
 
Roman Zorolomac je predstavio Saša Knežević, autor, i prof. dr Jelina Đurković.
 
„Ovo je moj peti roman izašao u izdanju Gradske biblioteke sa Pala. Radi se o jednom romanu složene strukture koji je sastavljen od tri priče koje čine oslonac, nečega što se tek na kraju sažima. U tim prima je kroz tri poslednja vijeka ispričana sudbina Srba u odnosu na Evropu.Cilj ovog roman je da pokažemo da u nekim istorijskim događajima možemo učestvovati vrlo aktivno, da na kraju te priče stoje neki Srbi koji su nakon prvog sprskog ustanka odlučili da kada tada porobe tu Evropu koja nas porobljava stalno“, rekao je autor Saša Knežević.