Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Naučni skup na "Sinergiji" - Lokalne zajednice i mogućnost unapređenja njihovog funkcionisanja


Na Univerzitetu Sinergija održan je 19. naučni skup, a ove godine tema je bila „Lokalne zajednice i mogućnost unapređenja njihovog funkcionisanja“.
Skup je otvorio prof. dr Milovan Stanić, a uvodna izlaganja održali su gradski menadžer Miloš Stevanović u ime Grada Bijeljina, predsjednik Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić koji je govorio o zastupanju interesa lokalnih zajednica putem ove organizacije, predsjednik Okružnog suda u Bijeljini Zoran Đida sa izlaganjem na temu okružnih sudova, kao i direktor Škole stranih jezika  „Anglia“ Verica Amidžić koja je govorila o formalnom i neformalnom obrazovanju i načinima za unapređenje obrazovnog sistema.


U nastavku skupa izloženi su radovi velikog broja eminentnih stručnjaka u različitim oblastima.
- Gradska uprava podržava svaki vid privatne inicijative, uključujući i privatne fakultete, a „Sinergiji“ smo prije svega zahvalni jer od studenata stvara kvalitetne kadrove. Radimo na tome da stvorimo ambijent održivog sistema, da bi mladi prestali da odlaze. I lokalna i republička vlast treba da budu servis za usluge svim našim građanima, a vlast mora pokazati privrednicima da zaista vrijedi da se porez redovno plaća i da je sistem funkcionalan - istakao je gradski menadžer Miloš Stevanović.
On je pojasnio da će svi zaključci sa skupa biti proslijeđeni nosiocima vlasti na republičkom nivou i državnom nivou. 
Direktor i vlasnik „Anglie“ Verica Amidžić je navela da je ova ustanova u saradnji sa univerzitetima „Sinergija“ i „Slobomir“ uspjela da preko projekta besplatne nastave engleskog jezika u vrtićima koju izvode studenti-volonteri uspjela da postigne više ciljeva.
- Nadam se da ćemo i dalje nastaviti ovakav vid saradnje. koji je od velike koristi za sve učesnike u njemu. Studenti dobijaju praksu, mališani znanje, vrtići su proširili vaspitno-obrazovnu ponudu na opšte zadovoljstvo roditelja, a lokalna zajednica će na ovaj način u budućnosti dobijati sve više obrazovanih sugrađana koji će govriti strane jezike - smatra Amidžićeva.
Naučne radove su, između ostalih, predstavili i Zorica Golić i Tamara Vukoje sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu na temu iskustava žena-preduzetnika sa područja Bijeljine, Milovan Bojić iz Glavne službe za reviziju javnog sektora RS u vezi sa ovom oblašću, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Bijeljina Miladin Rakić na temu analize primjene normativa u saobraćaju kroz postupak određivanja potrebnog prostora za parkiranje, profesor Milenko Stanić na temu politike i instrumenata finansiranja lokalnog ekonomskog razvoja, Tatjana Vujić iz Gradske uprave Bijeljina na temu standardizacije rada lokalnih zajednica  u funkciji povećanja efikasnosti upravljanja i na temu o upravljanju održivim razvojem turizma na nivou lokalnih zajednica.