Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Sledeće sedmice Festival dječijih predstava


U Centru za kulturu „Semberija“ od 8. do 11. oktobra biće održan drugi Dječji pozorišni festival „Čupava bajka“ za koji su najavljene četiri predstave.
Festival će biti otvoren predstavom „Legenda o hrabrosti“ Agencije „Scena“ iz Beograda, razdragani mjuzikl pisca i reditelja Mateje Popovića o potrazi, kroz prostor i vrijeme, za izgubljenim vrijednostima, vrlinama, časti, hrabrosti i prijateljstvu.
Drugog dana biće igrano „Tužno pače“ agencije „Artepunkt“ iz Beograda -priča koja u sebi nosi veoma važne poruke o toleranciji, drugarstvu i odrastanju. Pače Paja je u veoma burnom periodu odrastanja, tetka sa kojom živi želi da bude labud, najbolji drug pjetlić nije prihvaćen jer nema pedigre, a dolazi Deda Patak sa sela da otkrije neke porodične tajne, dok učiteljica sprema pače za muzičko takmičenje, iako ono ne zna da pjeva. Posle niza dramatičnih situacija svaki od junaka priče shvata da je poseban, jedinstven i važan, baš takav kakav je.
Tema koja je u osnovi ovog komada je od velike važnosti za razvoj i odrastanje djece, jer bez obzira na to šta drugi ljudi misle ili kažu, važno je da svako dijete uvijek zna da je jedinstveno. 
Pretposlednjeg dana Pozorištance „Maslačak“ iz Bijeljine odigraće „Pepeljugu“ rađenu po poznatoj bajci braće Grim o nepravedno ugnjetavanom junaku koji na kraju trijumfuje.
Festival će biti zatvoren izvođenjem predstave „Kako su postale ružne riječi“ Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banjaluke, po tekstu Duška Radovića. Njegovi tekstovi, među kojima i „Kako su postale ružne reči“  podržavajući dječiju maštu, na duhovit način vode čitaoce kroz avanture raznih likova, smještajući ih u naizgled naivne sukobe i situacije. Postupcima preuveličavanja, igrom riječi i ostalim sredstvima kojima se služi, Radović otključava dječiju fantaziju, pomažući tako najmlađoj publici da prihvate i upoznaju buduće izazove u životu. 
Sve predstave biće igrane od 18,00 časova, a tročlani žiri koga će činiti direktor Dječijeg vrtića "Čika Jova Zmaj" Slaviša Vujanović i profesori Danka Rabota i Vladislav Tadić izabraće najbolje predstave.
- Pošto imamo festival „Dani komedije“ za odrasle, kao i „Udahni kulturu“ za srednjoškolce, došli smo na ideju da napravimo i manifestaciju za najmlađu publiku. Tako je nastao Dečji pozorišni festival „Čupava bajka“, kojim smo sada zaokružili manifestacije za sve uzraste u Bijeljini. Ovo je druga godina za redom da se održava ovaj Festival i nadamo se da će postati tradicionalan, s obzirom na veliki odziv publike koji smo imali prošle godine - istakla je direktor Centra za kulturu „Semberija“ Slađana Lekić.