Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Pojačane mjere bezbjednosti u Srpskoj zbog hapšenja migranata u Sarajevu


Član Kordinacionog tijela Vlade Republike Srpske za praćenje kretanja ilegalnih migranata na teritoriji Republike Srpske Miloš Stevanović naveo je da je će ovo Tijelo u saradnji sa Policijom RS veoma pažljivo nastaviti da prati kretanje migranata s obzirom na skorašnja hapšenja migranata u Sarajevu zbog naoružanja nađenog kod ovih lica.
- U Sarajevu su 23. septembra ove godine slobode lišena dvojica državljana Maroka i Alžira kod kojih je pronađeno oružje. Kod njih su pronađeni pištolji, puška, meci i prigušivač. Na teritoriji Republike Srpske do sada nisu zatečeni naoružani migranti, međutim dešavanja u Sarajevu su jasan pokazatelj da su ispravni zaključci Vlade RS u vezi sa postupanjem prema migrantima. Nadležni organi u RS neće biti popustljivi ako se kod migranata pronađe oružje - jasan je bio Stevanović, dodajući da je podneseno 25 krivičnih prijava nadležnom Tužilaštvu vezanih za ilegalno pomaganje migrantima.
On je pojasnio da nadležni organi vode računa i o zdravstvenom aspektu kada je riječ o migrantima, s obzirom na to da oni dolaze iz različitih područja gdje postoje bolesti na koje građani Srpske nisu navikli.
- Mi ćemo migrantima pružati primarnu zdravstvenu zaštitu. Oni će i dalje biti praćeni i sprovođeni preko teritorije Srpske do cilja njihove rute kretanja u Sarajevu, u skladu sa zakonskim okvirima - naveo je Stevanović, podsjećajući na stav Vlade RS da se na teritoriji Srpske ne grade prihvatni centri za migrante.
Prema njegovim riječima u Bijeljini nisu evidentirana krivična djela niti problematično ponašanje migranata.
- Kancelarija za strance koja djeluje u sastavu Ministarstva bezbjednosti BiH izašla je u susret zahtjevu Koordinacionog tijela da produži radno vrijeme, tako da sada rade i vikendom - istakao je Stevanović.
On je naveo da će tokom izbornog dana u BiH Policija RS angažovati sve svoje resurse da ne bi došlo do bilo kakvih nereda na području Srpske.
- Biće donesen niz pravila, kao što je zabrana transporta materija opasnih za zdravlje ljudi, biće pojačan nadzor kretanja migranata, kao i kretanja izbornog materijala - najavio je Stevanović.