Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Novi domovi za romske porodice


U okviru projekta „Stambeno zbrinjavanje Roma 2016-2017 u Gradu Bijeljina“ sedam romskih porodica dobilo je ključeve novih domova koje im je uručio gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.


U okviru ovog Projekta šest kuća je sanirano, a jedna je potpuno izgrađena.
Ukupna vrijednost projekta iznosila je 210.000 konvertibilnih maraka, što je sufinansirano sredstvima „Karitasa“ u iznosu 104.000 KM, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u iznosu  100.400 KM i Gradske uprave u iznosu od  5.500 KM, uz pomoć u izgradnji infrastrukture.
- Ovo je još jedan dokaz da u Gradu Bijeljina svi građani imaju jednaka prava bez obzira na nacionalnost i zadovoljstvo mi je što smo u našem Gradu napravili ovakav ambijent. Hvala donatorima koji su pomogli da se ovaj projekat realizuje, „Karitasu“ i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH - naveo je Mićić, dodajući da se kroz saradnju sa organizacijama koje vode računa o nacionalnim manjinama u Bijeljini realizuju i projekti koji podstiču obrazovanje Roma, kao i njihovo samozapošljavanje.
Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović naveo je da ovo Ministarstvo intezivno radi na jačanju kapaciteta zaštite nacionalnih manjina.
- Zadovoljstvo mi je što je ovaj projekat realizovan baš u Bijeljini, jer je ovaj Grad pokazao da je lider u oblasti stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite nacionalnih manjina, a pogotovo Roma koji su najugroženija nacionalna manjina - istakao je Jović, podsjetivši da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u prethodne tri godine investiralo preko tri miliona KM u Bijeljinu.
Reginalni koordinator "Karitasa" za zapadni Balkan Danijel Bronkal  naveo je da su sredstva osigurana preko Vlade Linhenštajna.
- Gradska uprava Bijeljina je vrlo kompetentan partner i veoma mnogo  nam je pomogla u implementaciji projekta, a od velikog značaja je i podrška Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH - istakao je Bronkal.
U naredne tri godine planirana je izgradnja još tri zgrade sa stanovima za Rome, a u aprilu sledeće godine biće započeta izgradnja jedne sa osam stanova, što će koštati oko 450.000 KM, a što će takođe biti ostvareno zavaljujući sufinansiranju „Karitasa“, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Gradske uprave Grada Bijeljina.