Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Svečano za Dan Grada


U Bijeljini je svečano obilježen Dan Grada, koji se obilježava u spomen na prvo oslobođenje Bijeljine u Drugom svjetskom ratu 24. septembra 1943. godine.
Pored susreta članova SUBNOR-a i bratimljenja Bijeljine sa Zrenjaninom i Budvom, središnji događaj ovog dana je bila svečana sjednica Skupštine Grada Bijeljina na kojoj su dodijeljena priznanja istaknutim ustanovama i pojedincima za ostvarene rezultate i društveno odgovorno djelovanje. Takođe, organizovan je tradicionalni susret članova SUBNOR-a iz Bijeljine i okolnih regija.
- Ne smijemo zaboraviti velike žrtve i borbu naroda protiv fašizma kao najvećeg zla u istoriji. Fašizam je bio ogromna opasnost za čitavo čovječanstvo i dan kada je Bijeljina oslobođena jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji Semberije. Hvala svima koji su učestvovali u oslobađanju Bijeljine i hvala im za slobodu čijem stvaranju su doprinijeli - istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić na svečanoj sjednici Skupštine, dodajući da se danas takođe vodi borba za slobodu – za slobodu od siromaštva, mržnje, za zdravu životnu sredinu, dobre škole, pravo na posao, dostojanstvenu starost...
Gradonačelnik Mićić se osvrnuo i na rezultate ostvarene od prošlogodišnjeg Dana Grada i kao najvažnije uspjehe naveo završetak novog objekta OŠ „Vuk Karadžić“ i vrtića na Ledincima, privođenje kraju izgradnje kanalizacije na urbanom području, regulaciju rijeke Janje, aktivnosti na izgradnji Poslovno-industrijske zone 2, nastavak izgradnje infrastrukture u gradskim i seoskim mjesnim zajednicama...
- Obilježavamo 75. godina od oslobođenja Grada što je i jubilej slobode. Mi u Bijeljini imamo devet narodnih heroja, što pokazuje koliko su naši građani bili opredijeljeni za antifašističku borbu i mi tu tradiciju sa ponosom čuvamo - istakao je predsjednik Skupštine Grada Slaviša Marković.
Ove godine za Dan Grada zlatna odličja su uručena Etno-selu „Stanišići“, preduzeću „Kontoprom“ i Draganu Đurđeviću – medalja „Knez Ivo od Semberije“, odnosno, Slavku Novakoviću, protojereju Daliboru Pejčiću, Olivei Pandurević, Udruženju građana „Prijatelji Ilijaša“ i Danijeli Đukin – medalja „Filip Višnjić“.
Srebrnim „Knezom Ivom“ odlikovani su Čedomir Stojanović, Željko Pejović, preduzeća „Kontoprom“, „Telrad net“, „Nešković Grup“, kao i Milan Milatović iz Podgorice koji je ovo priznanje zaslužio doniranjem mermera za 150 spomenika vojnicima Vojske Republike Srpske.
Mjesna zajednica Gornji Dragaljevac, protonamjesnik Vaso Popović, Dragana Kokanović, Slaviša Vujanović i Milenko Maksimović ponijeli su Srebrne medalje „Filip Višnjić“.
Bronzana medalja „Knez Ivo“ je dodijeljena Javnom fondu za dječiju zaštitu Republike Srpske, Mikajlu Laziću i Stani Lazaerević, a medaljom „Filip Višnjić“ istog stepena nagrađena je Željka Spremo.
Zlatne značke Grada Bijeljina dobili su Salih Sakić i Luka Jović, srebrne značke Zoran Stankić, Vahidin Jusić, Udruženje „Drugačiji svijet“, Mustafa Mujkanović i Šerif Gradaščević, dok je Bronzanu značku dobio Tomislav Savić.
U programu svečane sjednice nastupili su Hor „Srbadija“, SKUD „Semberija“ i glumac Miodrag Petrović, a najmlađi građani Bijeljine iz vrtića „Čika Jova Zmaj“ su igrom i recitacijama predstavili Semberiju i njene ljepote.