Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Prijem za SUBNOR povodom Dana Grada


Bijeljina danas obilježila Dan Grada, ustanovljen u znak sjećanja na  godišnjicu oslobođenja od fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Tim povodom, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić organizovao je prijem za borce Narodnooslobodilačkog rata, predstavnike SUBNOR-a i poštovaoce antifašističke borbe.
- Ne smijemo zaboraviti velike žrtve i borbu naroda protiv fašizma kao najvećeg zla u istoriji. Fašizam je bio ogromna opasnost za čitavo čovječanstvo i dan kada je Bijeljina oslobođena od tog zla jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji Semberije - istakao je gradonačelnik Mićić obraćajući se ovom prijemu, dodajući da je iz Bijeljine poginulo oko 1.800 ljudi u narodnooslobodilačkoj borbi.
Prema riječima predsjednika gradske organizacije SUBNOR Mihajla Vidića ovo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Bijeljine, zbog čega se i proslavlja kao Dan Grada.
- Sjećamo se 23. aprila 1943. godine kada su partizanske jedinice oslobodile Bijeljinu, što je tada bila jedna od rijetkih slobodnih teritorija u porobljenoj Evropi i proslavljamo 75. godina od oslobođenja. Od ovog datuma Njemačka je počela da gubi bitke sve do potpunog poraza - naveo je Vidić, dodajući da je obnovljena bista narodnog heroja Radojke Lakić i vraćena na mjesto na kome je i ranije bila, a da će biti vraćene u Gradski park i biste ostalih narodnih heroja koje su bile oštećene.