Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Saradnja Banjaluke i Bijeljine može samo koristiti građanima

2018-06-25

Susret gradonačelnika Banje Luke i Bijeljine

 

Mnogo je tema koje su zajedničke za dva najveća grada u Republici Srpskoj i razmjena iskustava u rješavanju komunalnih i drugih problema s kojim se suočavaju lokalne uprave može samo koristiti građanima u svakodnevnom životu – zaključeno je, između ostalog, prilikom današnje uzvratne posjete gradonačelnika Miće Mićića i delegacije Grada Bijeljina Gradu Banjaluci i gradonačelniku Igoru Radojičiću.

Veoma je važno da dva najveća grada u Republici Srpskoj imaju slične stavove o zajedničkim temama za koje smo zainteresovani i da razmjenjujemo najbolje prakse. Imamo slične ili potpuno usaglašene stavove u vezi sa nekoliko aktuelnih tema, jer naprosto rješavamo pitanja iz praktičnog života koja su konkretna za naše građana i u kojima i jedni i drugi možemo kopirati ono što je dobro – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Jedna od važnih tema o kojim je ovom prilikom razgovarano je naplata poreza na nepokretnosti, koju od nove godine mogu da preuzmu lokalne zajednice. Naglašeno je da dva grada imaju interes da se poboljša obuhvat, da se provjeri koliko ima prijava, kao i šta se sve naplaćuje. Gradska odjeljenja za finansije će biti u komunikaciji kako bi se postigao optimalni model za povećanje prihoda lokalnih zajednica – najavila su dva gradonačelnika.

Ovom prilikom je razgovarano i o rješenjima u oblasti sporta, ali i potrebi unapređenja sistema obrazovanja u skladu sa trendovima u razvijenim zemljama. U oba grada je u toku izrada strategije razvoja, a nalaze se i u procesu BFC resertifikacije, odnosno sertifikacije gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem.

- Postoji mnogo zajedničkih tema i problema građana, koje treba rješavati, jer se oni prvo i obraćaju lokalnim zajednicama. Bijeljina i Banjaluka mogu mnogo da uče jedna od druge i želimo sve dobre prakse da prenesemo iz jednog grada u drugi. Složili smo se da bismo neke dobre ideje, ali i probleme koje imamo trebali da zajednički kandidujemo kod Vlade Republike Srpske, ali i kod republičkog parlamenta, kada je riječ o pojedinim zakonskim rješenjima, poput zakona o srednjem i osnovnom obrazovanju, kako bi izbjegli opasnost da uskoro u potpunosti ostanemo bez zanimanja koja su potrebna na tržištu radne snage – naglasio je gradonačelnik Mićić.