Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

"Sedam-devedeset" pobjednik 13. Bijenala

2018-06-25

Hiperrealistička slika „7,90“, odnosno, njen autor Spomenko Đekić osvojili su najviše glasova posjetilaca na otvaranju trinaestog „Bijeljinskog bijenala“ u Muzeju Semberije i nagrađen je pravom da organizuje samostalnu izložbu naredne godine u Muzeju. Drugo mjesto pripalo je Dragani Lukić za „Ćutanja“, a treće Koviljki Mićić za rad „Van razuma“.

Na ovogodišnjem Bijenalu učestvovalo je 44 autora koji su bijeljinskoj publici predstavili 62 rada.

- Bijeljinsko bijenale se organizuje svake parne godine i to je manifestacija otvorenog tipa zamišljena kao smotra ukupnog likovnog stvaralaštva bijeljinske regije. Radove izlažu autori sa ili bez diplome, bez obzira na likovnu disciplinu, tehniku, temu, žanr ili veličinu rada – istakao je direktor Muzeja Momčilo Koprivica.

Pobjednik Bijenala je apsolvent na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjaluci. Do sada je imao četiri samostalne izložbe, a učestvovao je i na više grupnih izložbi. Od 2017. godine vodi slikarsku radionicu „Sfumato“ u Bijeljini u kojoj ima 25 polaznika. 

- Slika koju sam izložio je hiperrealistička i želim da što vjernije prenesem na platno ono to vidim. Inspiraciju nalazim u običnim predmetima na koje ljudi uglavnom ne obraćaju pažnju, ali u sferi slikarstva dobijaju sasvim novu dimenziju. Slika „7,90“ je iz ciklusa koji je usmjeren na kritiku potrošačkog društva i bacanje para na gluposti – pojašnjava Đekić.