Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Završetak prečistača otpadnih voda za pola godine

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić sa saradnicima i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić su posjetili gradilište prečistača otpadnih voda na muljnim poljima u Obarskoj kako bi se uvjerili u tok radova na jednom od najvažnijih objekata u okviru projekta izgradnje kanalizacionog sistema u Gradu Bijeljina. Izgradnja prečistača se finansira dijelom sredstvima iz donacija švedske agencije SIDA i Evropske komisije.

Ovom prilikom, gradonačelnik Mićić je ocijenio da je kvalitet radova na prečistaču još jedna potvrda ocjene međunarodnih finansijskih ustanova da je projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini najbolji pojedinačni projekat u BiH koji se finansira sredstvima dobijenim od Evropske banke za obnovu i razvoj:

- U završnoj smo fazi izgradnje kanalizacije u urbanom području i ostalo nam je oko jedne petine planiranih radova, a na prečistaču je završeno oko polovine radova. U narednom periodu biće postavljena oprema za prečišćavanje, za šta su obezbijeđena sredstva od sedam miliona evra. Prečistač treba da bude završen za oko pola godine, a ostatak planirane kanalizacione mreže u Bijeljini do kraja sledeće godine, zahvaljujući sredstvima doniranim iz programa Vlade Holandije „ORIO“. Do početka 2016. godine trebalo da imamo u punoj funkciji kanalizacioni sistem u Bijeljini, čija ukupna vrijednost je oko 41 milion evra, najavio je Gradonačelnik.

Delegat u PS BiH Ognjen Tadić je ocijenio da je uspješna realizacija projekta izgradnje kanalizacije dokaz da Republika Srpska treba da snažno pristupi procesu decentralizacije, odnosno da se lokalnim zajednicama obezbijedi šira samostalnost u oblastima koje se tiču života običnog čovjeka i sredstva koja bi to pratila:- Da je tako, ne bi bilo problema oko vraćanja PDV-a koje Ministarstvo finansija nije u stanju da obezbijedi i ovaj projekat bi se mnogo brže odvijao. Propisi za svako područje u Republici Srpskoj bi trebalo da budu prilagođeni specifičnostima tog područja i stvarnim potrebama građana. Na primjer, Bijeljini bi trebalo dati veća ovlašćenja u oblasti poljoprivrede, umjesto čekanja da se čeka da neko ministarstvo u Vladi Republike Srpske donese neku odluku koja bi poboljšala kvalitet života građana na tom području.