Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Saopštenje za javnost veterinarske inspekcije o obavezi posjedovanja uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja prilikom prodaje na stočnoj pijaci

Veterinarska inspekcija Gradske uprave Grada Bijeljina uočila je da u skorije vrijeme određen broj farmera doprema životinje na stočnu pijacu, a da prethodno nisu ispunili svoju zakonsku obavezu pribavljanja uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja, kao i da vrše prodaju životinja izvan kruga pijace ili na drugim nedozvoljenim mjestima.

Zakonsku obavezu o posjedovanju uvjerenja o zdravstvenom stanju moraju poštovati i kupci koji su prilikom kupovine životinja dužni da od prethodnog vlasnika preuzmu zdravstveno uvjerenje. Kršenje ove zakonske obaveze o posjedovanju veterinarske zdravstvene dokumentacije u prometu, predstavlja prekršajnu radnju, kažnjivu prema odredbama Zakona, a ta kazna je visoka (1.000 do 3.000 KM za fizička lica) i predstavlja znatan udar na budžet farmera u vrijeme ove ekonomske oskudice.

Životinja, čiji zdravstveni status nije prethodno utvrđen, odnosno životinja za koju vlasnik nije prethodno pribavio zdravstveno uvjerenje, ne smije biti stavljena u promet, odnosno, ne smije napustiti dvorište ili farmu vlasnika, jer predstavlja potencijalni izvor bolesti, prije svega zaraznih, za druge zdrave životinje, a time i rizik za nastajanje ekonomske štete. Sem toga, treba napomenuti da se neke od bolesti mogu sa životinje prenijeti i na čovjeka. To su bolesti koje su u veterinarsko-medicinskoj nomenklaturi označene kao zoonoze (tuberkuloza, bruceloza, Kju-groznica, salmoneloze itd). Dakle, smisao izdavanja zdravstvenog uvjerenja životinja u prometu je u sprečavanju nastanka ekonomskih šteta u stočnom fondu, kao i u sprečavanju širenja zoonoza.      

Veterinarska inspekcija Grada Bijeljina planira da, u saradnji sa republičkim veterinarskim inspektorima i uz asistenciju Policije, u narednom periodu, kontinuirano sprovodi pojačane kontrole prometa životinja odnosno posjedovanja propisane dokumentacije (zdravstvenih uvjerenja). Te kontrole će se sprovoditi na stočnoj pijaci, na prilazima i na javnim putevima, a odnosiće se kako na farmere, tako i na kupce životinja. Takođe, planirana je i čvršća saradnja sa predstavnicima AD ,,Grad“ - Bijeljina, koji rukovode radom stočne pijace i koji su, prema utvrđenom pijačnom redu, u obavezi da spriječe ulazak u krug pijace pošiljaka životinja koje ne ispunjavaju ovu obavezu, kao i da o svakom pokušaju kršenja ovog reda obavijeste veterinarskog inspektora koji je stalno prisutan u vrijeme rada pijace.

Smisao ovih planiranih kontrola nije u sprovođenju represivnih mjera, odnosno kažnjavanja, nego podizanja svijesti o neophodnosti obezbjeđivanja zdravstveno sigurnog prometa životinja, a sa ciljem sprečavanja mogućih ekonomskih šteta i obezbjeđivanja namirnica bezbjednih za ljudsku upotrebu.

Ovim saopštenjem za javnost još jednom apelujemo na svijest vlasnika domaćih životinja da dosledno sprovode zakonske obaveze u pogledu zdravstvene dokumentacije jer smo, u poslednje vrijeme, svjedoci pojave i širenja nekih bolesti. Samim tim će se izbjeći primjena nepopularnih mjera sankcionisanja ovih protivzakonitih radnji, odnosno njihove materijalne posledice.