Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Privredni savjet o mjerama za unapređenje poslovne klime u Bijeljini

Stalni privredni savjet Grada Bijeljina je na sjednici održanoj 5. decembra usvojio nekoliko odluka, među kojima se ističu inicijativa za izradu Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje i inicijativa Agenciji za bankarstvo za odgovorniji odnos prema oblasti za koju je zadužena, kako bi se spriječio gubitak povjerenja građana i privrede u bankarski sektor. U izradu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja biće uključeni predstavnici Zavoda za zapošljavanje, Tehničke škole „Mihajlo Pupin“, Privredne komore, kao i predstavnici Gradske uprave, odnosno, Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije i Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Na ovoj sjednici Privredni savjet je podržao izradu Plana kapitalnih investicija koji izrađuje Gradska uprava. Ovaj Plan će predstavljati pregled svih kapitalnih projekata, odnosno prioriteta za ekonomski i društveni razvoj, ali treba da bude i jedna od polaznih tačaka za privlačenje i planiranje investicija, s obzirom da će investitorima omogućiti uvid u najvažnije projekte lokalne zajednice koji mogu biti prilika za ulaganje sredstava. Plan će, uz Strategiju razvoja Grada, dati dodatni uvid u pravce u kojima lokalna zajednica namjerava da se razvija i, u skladu s tim, potencijalnim investitorima olakšati dugoročnije planiranje investicija.

Članovima Privrednog savjeta je prikazana radna verzija promotivnog filma o prednostima ulaganja u Bijeljinu, a upoznati su i sa planom da se u Gradskoj upravi napravi šalter na kojem će privrednici na jednom mjestu moći da dobiju sve informacije za pokretanje poslovanja, ali i podršku poslovnom sektoru nakon osnivanja, kako bi se izbjeglo nepotrebno gubljenje vremena na prikupljanje informacija u više ustanova.

Na ovoj sjednici je prošireno članstvo Privrednog savjeta u koji su imenovani Slavica Lukić - rukovodilac Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u Bijeljini i Radenko Todorović - direktor Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini.