Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Planski protiv korupcije

Gradska uprava Grada Bijeljina je, u saradnji sa Helsinškim odborom za ljudska prava Republike Srpske, započela izradu Akcionog plana za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou.O važnosti Akcionog plana za borbu protiv korupcije, kao polazne osnove za uspješnu borbu protiv ove pojave u Gradu Bijeljina, na konferenciji za štampu su govorili gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, predsjednik Radne grupe za izradu Plana Dragan Vujić i predstavnik Helsinškog odbora Mirjana Trifković.

Uz podsjećanje da je Grad Bijeljina najavio da će pristupiti izradi ovog dokumenta, gradonačelnik Mićić je istakao da je nepostojanje korupcije jedan od preduslova da zajednica bude djelotvorna i uspješna:- Cilj Gradske uprave je da korupciju svedemo na najmanju moguću mjeru, odnosno, da je iskorijenimo. Za uspjeh predviđenih aktivnosti trebaće nam podrška svih činilaca lokalne zajednice, kako organa vlasti, tako i građana. Borba na suzbijanju korupcije će za krajnji rezultat imati dobrobit ne samo zajednice u cjelini, nego i svakog pojedinačnog građanina, zaključio je Gradonačelnik.

Predsjednik Radne grupe za izradu Akcionog plana Dragan Vujić je istakao da će se ovo tijelo pri izradi Plana rukovoditi, prije svega, podacima dobijenim u brojnim ispitivanjima javnog mnjenja o ovom problemu. Pet glavnih oblasti za koje će Akcioni plan predvidjeti konkretne mjere su: poboljšanje javnosti rada Gradske uprave, poboljšanje efikasnosti njenog rada, poboljšanje odgovornosti rada organa lokalne uprave, unapređenje sistema kontrole, kao i mjere za stvaranje ambijenta za učešće javnosti u radu organa lokalne uprave.

- Akcioni plan će zapravo biti katalog mjera za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, a važno je da će radna grupa i nakon završetka posla na izradi Akcionog plana raditi na praćenju njegove primjene, naglasio je Vujić.

Mirjana Trifković je pojasnila da je Helsinški odbor, kao dio Antikorucione mreže „Akaunt“ („Account“) partner Gradskoj upravi Grada Bijeljina na izradi Akcionog plana, kao i da je Bijeljina jedna od šest lokalnih zajednica u BiH koja je pristupila izradi Akcionog plana za borbu proiv korupcije.